Marchewka na różne sposoby

0
113
marchew

Warzywa są ważnym źródłem witamin i mikroelementów. Szczególnie te prosto z ogrodu. Najzdrowsze są oczywiście te najmniej przetworzone. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia na surowo. Inne z kolei nie muszą smakować każdemu.

Marchew na surowo

Tak jest w przypadku marchwi. To warzywo bogate szczególnie w witaminą A, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Powinna więc być one podstawą diety osób, które pracują codziennie przy komputerze, lub też większość dnia spędzają wypełniając różne papiery.
A marchewkę można jeść pod różnymi postaciami. Surowa jest chrupiąca i smaczna bez niczego. Wymaga jednak odpowiednio zdrowych zębów. Dobrym pomysłem na marchewkę są świeżo wyciśnięte soki. Wystarczy obrane i umyte warzywo wrzucić do sokowirówki, aby powstał słodki napój. Można go rozrzedzić wodą mineralną. Doskonale łączy się również z naturalnym sokiem jabłkowym czy pomarańczowym. Chcąc urozmaicić smak możemy dodać również odrobinę wody z cytryną.

Gotowana

O wiele większe pole do popisu daje jednak gotowanie bądź smażenie. Wielu amatorów ma zupa marchwiowa. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Umyte warzywo należy zetrzeć na tarce i poddusić przez około pół godziny. Ważne są przyprawy. Obowiązkowe to sól i pieprz. Warto również dodać imbir i curry – dzięki nim zupa przybierze charakterystycznego, słodko – ostrego smaku. Miękką marchew rozdrabniamy Benderem i dodajemy bulion warzywny. Taka zupa świetnie smakuje z grzankami czy tostami.

Pieczona

Wielu amatorów mają także placki marchewkowe. Można je robić na słodko lub słono – wiele zależy w tym wypadku właśnie od przypraw. Ciasto jest bowiem takie same – woda z mąką i jajko – wymieszane dokładnie, aby uzyskać odpowiednią, nie za rzadką konsystencję.

Do tego surowa stara marchewka i przyprawy właśnie. Do słodkiej wersji można dodać cynamon, imbir bądź przyprawę do piernika. Nie zaszkodzi również odrobina jabłka czy soku pomarańczowego. Drugi wariant to oczywiście sól i pieprz. Można dodać także bazylię czy oregano, jak również majeranek lub kminek. Świetnie smakują z plasterkiem sera na wierzchu.