O mieleniu kawy

0
6

kawaJeżeli chcemy pić kawę naprawdę bardzo dobrej jakości powinniśmy zdecydować się na kupowanie kawy w ziarnach i mielenie jej w domu. Tylko bowiem wtedy będziemy uzyskiwali naprawdę aromatyczny napar. Zmielenie kawy w domu będzie jednak możliwe wtedy, kiedy zaopatrzymy się w odpowiedni młynek.

Dostępność młynków do mielenia

Obecnie w polskich sklepach mamy do wyboru trzy rodzaje młynków do mielenia kawy. Są to:

  • młynki ręczne,
  • młynki elektryczne,
  • młynki nowej generacji.

Młynki ręczne cieszą się największą popularnością. Trzeba podkreślić, że uważa się je za najlepsze jeśli chodzi o późniejsze walory smakowe i aromatyczne kawy. Mieląc bowiem kawę w takim właśnie młynku nie doprowadzamy do ogrzewania się ziaren.

Młynki ręczne bardzo często są również wyposażone w mechanizm, który pozwala nam regulować grubość mielenia. Dzięki temu mamy szansę uzyskać napar, który najbardziej nam odpowiada.

Młynki elektryczne są z pewnością wygodne w użytkowaniu. Mielą kawę błyskawicznie. Niestety podczas ich stosowania dochodzi do ogrzewania się ziaren kawy. W bardzo istotny sposób wpływa na na aromat późniejszego naparu, który jest dużo słabszy. Młynki te nie posiadają również funkcji regulacji mielenia co także jest dość dużą ich wadą.

Młynki nowej generacji nie tylko mielą szybko, dokładnie, ale również nie nagrzewają ziaren kawy. Dzięki temu decydując się na taki młynek mamy pewność, że aromat naszej kawy nie zostanie popsuty. Dodatkowo młynki tego rodzaju dają nam możliwość regulowania stopnia mielenia. Jeżeli będziemy chcieli to za pomocą takiego właśnie młynka zmielimy kawę niemalże na mączkę.

Jak mielić, kiedy mielić

Aby kawa była naprawdę pysznym i aromatycznym napojem trzeba pamiętać o tym aby mielić ją bezpośrednio przed parzeniem. Dzięki temu nic nie będziemy tracić z jej smaku i aromatu. Jeżeli jednak musimy kawę zmielić wcześniej to powinniśmy pamiętać o tym aby po zmieleniu schować ją do lodówki. Taki schowek sprawi, że nasza kawa nie będzie aż tak szybko traciła swojego niepowtarzalnego aromatu, za który tak bardzo ją cenimy.