Przepisy

dzieckoJak przygotować potrawy dla najmłodszych

Wiadomo, że małemu dziecku nie damy do zjedzenia przetworów, które zawierają składniki nieodpowiednie dla niemowląt. Kupowanie w sklepie gotowych słoiczków to jednak obecność sztucznych dodatków, których nie jesteśmy w stanie się pozbyć w produktach, które mają dość długą datę ważności i są wytwarzane masowo. Wiele mam przygotowuje więc domowe przetwory, aby móc w czasie zimy nakarmić swoją pociechę czymś zdrowym, smacznym i naturalnym. Dobrym rozwiązaniem są chociażby gęste soki, które można wykorzystać do rozrobienia z wodą lub podać z twarożkiem jako deser. Przygotowując jakiekolwiek przetwory z owoców pamiętajmy, aby sprawdzić, czy nasze dziecko nie jest na nie uczulone. To samo warto ocenić w przypadku warzyw. Tymi produktami, które mogą uczulać, są chociażby truskawki czy pomidory. Produkty zawierające salicylany, czyli maliny lub jeżyny, są zabronione w przypadku stwierdzenia nadwrażliwości na NLPZ, czyli tzw. uczulenia na aspirynę.

Zdrowe odżywianie, owoce, warzywa

 

Owoce i warzywa są smaczne i zdrowe, ale nie zapominajmy, że wiele alergii pochodzi z natury, a nie od sztucznych alergenów. Jeśli decydujemy się na wykonanie przetworów dla malucha, a martwimy się o ich jakość po pewnym czasie, koniecznie zadbajmy o solidną pasteryzację. Dobrze zamknięte słoiki to gwarancja tego, że przetwory się nie zepsują. Sposobem na zachowanie świeżości jest mrożenie warzyw czy owoców. Musimy mieć jednak dobrą i sprawdzoną zamrażarkę. Podczas pasteryzowania przetworów oddzielamy słoiki od dna  garnka chociażby ścierką, aby nie popękały.

Przetwory z owoców i warzyw są bardzo zdrowe

 

Pamiętajmy też o nie napełnianiu ich do końca, ale o pozostawieniu około dwóch centymetrów wolnej przestrzeni. Przetwory z owoców i warzyw tracą część swoich cennych składników odżywczych podczas gotowania, smażenia czy chociażby w czasie marynowania. Nie da się jednak ukryć, że są lepszym rozwiązaniem, niż podejrzanej jakości produkty, które na sklepowych półkach kuszą rodziców potencjalną świeżością. Owoce są dobre w sezonie, zaś w środku zimy mogą być jedynie sztucznie udoskonalone.