Sandacz w sosie

0
126
sandacz w sosie

 

Wigilia to w polskiej tradycji dzień, podczas którego nie spożywa się potraw mięsnych. Zamiast nich sięgamy po ryby. Najczęściej są to karpie. Tymczasem podczas kolacji wigilijnej możemy zaserwować również inne gatunki ryb. Z pewnością warto pokusić się do przygotowanie sandacza w sosie. Aby przygotować sandacza w sosie potrzebujemy:

  • jednego dorodnego sandacza;
  • cytrynę;
  • musztardę (najlepsza będzie miodowa, ale z powodzeniem możemy ją zastąpić musztardą sarepską);
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz bazylii;
  • dwie łyżki masła.

Do przygotowania sosu potrzebne nam będą:

  • trzy pomidory;
  • trzy ząbki czosnku;
  • ostra papryka (jeżeli lubimy potrawy z ostrą nutą potrzebny nam będzie większy kawałek);
  • kromka chleba;
  • oliwa z oliwek.

Dodatkowo potrzebne będą następujące przyprawy:

  • liść laurowy;
  • czarny pieprz w ziarnach;
  • biały ocet winny.

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od sprawienia ryby, którą następnie należy opłukać. Do przygotowania tej potrawy nie odcinamy rybie głowy oraz płetw. Wypłukaną oraz osuszoną rybę należy skropić sokiem z cytryny.

Najlepiej jeśli będzie to sok świeżo wyciśnięty. Następnie dokładnie smarujemy rybę musztardą. Robimy to nie tylko na wierzchu, ale również w środku. Tak przygotowaną rybę należy odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie do środka ryby wkładamy rozmaryn. Jest to ziele bardzo aromatyczne dlatego też jeśli nie lubimy mocno aromatycznych potraw lepiej nie szaleć z jego ilością.

Również bazylię umieszczamy w rybie. Następnie należy rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania i obłożyć odrobiną masła. Rybę należy piec przez około trzydzieści minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ryba się piecze przygotowujemy sos. Zaczynamy od obrania ze skórki, a następnie pokrojenia pomidorów.

Przez praskę przeciskamy czosnek i kruszymy chleb. Wszystkie składniki podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy również pieprz, listek laurowy oraz ostrą paprykę. Kiedy sos zgęstnieje miksujemy go na gładką masę i dodajemy ocet winny oraz odrobinę soli do smaku.