Śniadanie do łóżka

0
7

szparagi z jajkiem sadzonym

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, pozwala obudzić sięszarym komórkom i daje energię na trudny początek dnia. Zwykle nie ma czasu na przygotowanie wykwintnego śniadania, ale w leniwe weekendowe poranki, gdy możemy sobie pozwolić na długie „kucharzenie” nic nie staje na przeszkodzie aby przygotować wyjątkowy posiłek.  Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego trzeba skorzystać z tej cudownej byliny i popuścić wodze fantazji, gdyż możliwości jest wiele, zwłaszcza śniadaniowych.
Składniki:

  • pęczek szparagów
  • cztery jaja
  • dwa pomidory
  • dojrzałe avocado
  • dwa ząbki czosnku
  • masło
  • pieprz i sól
  • olej
  • bagietka

Szparagi należy dokładnie umyć i oderwać suche końcówki, jeżeli skórka jest łykowata trzeba ją obrać. Do gotowania szparagów dostępne są specjalne garnki, wysokie i wąskie, ale można je też grillować na patelni. Gotowanie: do osolonej, wrzącej wody wkładamy szparagi i gotujemy ok 4-5 minut, tak żeby pozostały al dente, następnie polewamy roztopionym masłem grillowanie: umyte i osuszone szparagi smarujemy masłem, solimy i układamy na rozgrzanej patelni na kilka minut. Avocado należy rozkroić na pół wzdłuż, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w plastry.

Avocado doskonale smakuje z czosnkiem oraz solą. Pomidory myjemy i kroimy w łódeczki a następnie podsmażamy na patelni aż staną się miękkie. Do „sadzenia” wybieramy jajka świeże, gdyż po rozbiciu nie rozpłyną się po całej patelni, wybijamy je także z minimalnej wysokości, zaś najlepszym tłuszczem będzie masło klarowne albo olej. Smażymy na średnim ogniu do momentu ścięcia się białek, ale nie za długo gdyż żółtka powinny być płynne.

Na talerzach układamy szparagi, na które delikatnie wykładamy posolone i popieprzone sadzone jajka oraz pomidory. Sałatkę z avocado podjemy na oddzielnym talerzu. Najwspanialszym dodatkiem do takiego śniadania będą świeże bagietki z masłem, sok pomarańczowy oraz świeżo palona i mocna kawa lub zielona jaśminowa herbata. Pszenne pieczywo możemy zastąpić chlebem żytnim a cukier miodem.

Smacznego!