Tort z truskawkami i czekoladą

0
5

tortJak zrobić najlepszy tort ?

Proponowane ciasto to bardzo prosty przepis, który przypadnie do gustu zarówno wielbicielom tortów, jak też osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi rzeczami. Przede wszystkim musimy przygotować biszkopt. Jeśli nie chcemy przekrajać go wzdłuż, a ponadto uzyskać wyższe ciasto, dobrze będzie upiec dwa biszkopty. Do jednego potrzebne nam są cztery jaja, które mieszamy ze szklanką mąki pszennej oraz szklanka cukru. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt pieczemy około dwudziestu do dwudziestu pięciu minut.

Ustawienie piekarnika i odpowiednia temperatura

Piekarnik nastawiamy na temperaturę stu osiemdziesięciu stopni. Biszkopty przekładamy masą, do której wykonania potrzebna jest margaryna (lub masło – według uznania), dwa jajka, trzy łyżki cukru oraz tabliczka gorzkiej czekolady. To właśnie wykorzystanie gorzkiej czekolady sprawia, że masa oraz całe ciasto nie są ciężkie oraz zbyt słodkie. Jajka oraz cukier do masy ubijamy na parze. Najwygodniej wsadzić mały garnek z dwoma uszkami w większy i pod spodem gotować wodę, aby para miała wpływ na temperaturę w małym garnku. Ubite jajka z cukrem zostawiamy do ostygnięcia.

tort weselnyCo łączymy z czym? cała tajemnica

Kiedy są zimne, dodajemy margarynę i rozgrzaną czekoladę. Całość miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masą przekładamy biszkopty. Ciasto musimy wystudzić, aby masa nie roztopiła się w środku i nie zamieniła w pływającą po tacy ciecz. Na wierzch ciasta ubijamy bitą śmietanę. W sklepach dostępna jest mniej słodka wersja light, która znakomicie sprawdzi się, jeśli domownicy nie przepadają za słodyczami lub za zbyt słodkimi ciastami.

Końcowy efekt jest imponujący

Możemy ubić śmietanę z torebki lub wykorzystać gęstą śmietankę z kartonu. Na wierzchu umieszczamy bita śmietanę, a na niej układamy umyte i pokrojone w połówki truskawki. Całość prezentuje się niemal bajkowo i sprawdza się m.in. na przyjęciach dla dzieci. lekka chmurka śmietany udekorowana soczystymi truskawkami to zapowiedź prawdziwej uczty dla wielbicieli słodyczy. Ciasto jest proste w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze.