
Na diecie ketogenicznej, której celem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy poprzez zredukowanie spożycia węglowodanów do minimum, śniadanie powinno być oparte na tłuszczach i białkach.
Jakie produkty wybierać na keto śniadanie?
- Jajka: jajka to świetne źródło białka i tłuszczu. Możesz przygotować jajka sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajka w koszulce, omlet lub jajka w miseczce.
- Awokado: awokado to źródło zdrowych tłuszczów, które będą idealne na diecie ketogenicznej. Możesz jeść awokado same, z jajkiem lub z łososiem.
- Tłuste mięso: mięso z dodatkiem tłuszczu będzie idealnym wyborem na śniadanie na diecie ketogennej. Możesz jeść boczek, kiełbasę, szynkę, bekon lub mięso z dodatkiem masła.
- Tłuste ryby: ryby takie jak łosoś, makrela, sardynki czy tuńczyk są bogate w tłuszcze omega-3 i będą idealnym wyborem na śniadanie na diecie keto.
- Orzechy i nasiona: orzechy i nasiona to źródło tłuszczów i białka, a także mikroelementów, takich jak magnez, cynk i żelazo. Możesz zjeść garść orzechów lub dodać nasiona do jogurtu lub sałatki.
- Warzywa: większość warzyw jest dozwolona na diecie ketogenicznej, ponieważ zawierają mało węglowodanów. Możesz zjeść sałatę, szpinak, brokuły, kalafior, cukinię czy paprykę.
Pamiętaj, aby unikać produktów wysoko przetworzonych i bogatych w węglowodany, takich jak pieczywo, płatki śniadaniowe, owoce i soki. Zobacz produkty dozwolone na diecie ketogenicznej.
Oto 4 przykłady przepisów na ketogeniczne śniadanie:
Jajka sadzone z awokado i boczkiem

- Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 awokado
- 2 plastry boczku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Podsmaż plastry boczku na suchej patelni na złocisty kolor.
- Pokrój awokado na połówki i wyjmij pestkę.
- Na tej samej patelni, na tłuszczu z boczku, usmaż jajka sadzone.
- Dopraw jajka solą i pieprzem do smaku.
- Podaj jajka z awokado i boczkiem.
Jajecznica z warzywami

- Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 cebuli
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, paprykę i cukinię w paski.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę.
- Dodaj paprykę i cukinię i smaż, aż będą miękkie.
- Wbij jajka i mieszaj, aż powstaną grudki jajecznicy.
- Dopraw jajecznicę solą i pieprzem do smaku.
- Podaj jajecznice z warzywami.
Koktajl z awokado i szpinakiem

- Składniki:
- 1/2 awokado
- 1 garść szpinaku
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
- Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładki koktajl.
- Podawaj w wysokiej szklance z rurką.
Omlet z szynką i serem

- Składniki:
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- 1/4 szklanki startego sera żółtego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Szynkę pokrój w paski.
- W misce ubij jajka z solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło i wlej jajka.
- Kiedy jajka zaczną się ścinać, posyp je szynką i serem.
- Złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę, aż ser się roztopi.
- Podaj na talerzu.