lody rzemieślnicze

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się lody rzemieślnicze co to wyjaśnimy w tym artykule. Prawdziwy boom przeżywają produkty rzemieślnicze w Polsce. Lody rzemieślnicze określane są także jako lody craftowe ( z angielskiego „craft” oznacza rzemiosło)

Czym są lody rzemieślnicze?

Lody craftowe (lub kraftowe) pochodzą z niewielkich manufaktur i są lodami własnej produkcji. Dosyć często stawiane są w opozycji do przemysłowych lodów, czyli produkowanych na masową skalę przez koncerny. Dostępne są różne przepisy i smaki, dlatego każdy bez większych problemów powinien znaleźć coś dla siebie. Żeby bez wstydu nazywać się rzemieślnikiem i sprzedawać lody pod własnym nazwiskiem, musisz mieć obszerną wiedzę o tych produktach i procesach. Najważniejsza jest właśnie wiedza i nadzór nad konkretnymi procesami. Nie ma znaczenia, czy skala produkcji jest duża, czy też mała.

Czy lody rzemieślnicze to lody gałkowe?

Według powszechnej opinii lody rzemieślnicze to lody gałkowe. Mogą być jednak sprzedawane również w formie świderków oraz lodów typu soft, które określane są także jako lody włoskie. Lody mogą być produkowane w formie sorbetów, lodów mlecznych, a także lodów wegańskich. Odpowiednia wiedza i chęć poszerzania swoich umiejętności to istota produkcji rzemieślniczej. Praktycznie na całym świecie możemy spotkać lody produkowane seryjnie. Niekoniecznie trzeba mówić tutaj o klasycznym produkcie przemysłowym. Rzemieślnicze lody można stworzyć przy pomocy lokalnych produktów i specjalnej kompozycji bazy. Można śmiało powiedzieć, że cały czas rozwijają się lody i technologia. Najważniejszym elementem powinno być dla nas zdobywanie wiedzy w tym zakresie.

Na czym polega fenomen lodów kraftowych?

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się produkcja lodów rzemieślniczych. Bez wątpienia jest to najczęstszy wybór klientów. Warto postawić na lody rzemieślnicze, jeśli chcesz założyć własną lodziarnię lub poszerzyć ofertę cukierni. To co wyróżnia lody rzemieślnicze to fakt, że są serwowane na porcje przy pomocy szpatułki. Podawane są wprost z metalowych, zamkniętych pojemników. Zróżnicowanie pod względem smaków jest bardzo duże, dlatego nawet najbardziej wymagający klienci powinni być zadowoleni. Takie lody posiadają też kremową charakterystyczną konsystencję.

Produkcja lodów rzemieślniczych

Należy pamiętać, że produkcja lodów craftowych mocno różni się od przemysłowych metod produkcji. W bardzo dużych partiach produkowane są lody przez duże fabryki. Wykorzystywane są również duże ilości składników, a wszystko po to, żeby wypełnić wiele opakowań. Później takie lody są sprzedawane w supermarketach i sklepach. Na znacznie mniejszą skalę odbywa się za to produkcja lodów naturalnych. Produkcja przeważnie obejmuje kilkanaście kilogramów mieszanki, jeśli mają powstać lody rzemieślnicze. Właśnie dlatego nowe smaki są oferowane klientom praktycznie codziennie.

Z czego powstają lody craftowe

Lody produkowane są na bieżąco każdego dnia. Inny jest proces wytwórczy i temperatura przechowywania lodów. Stosowanym składnikom można przyjrzeć się lepiej przy przygotowywaniu lodów na mniejszą skalę. Baza jest bardzo prosta w lodach rzemieślniczych. Podstawę stanowi mleko, śmietanka, woda oraz owoce. Do tego jeszcze dodawane są rozmaite dodatki, których celem jest urozmaicenie smaku. Należy pamiętać, że do wytwarzania lodów rzemieślniczych potrzebne są maszyny specjalistyczne. Przede wszystkim ważny jest pasteryzator, do którego trafia mieszanka do lodów mlecznych w pierwszej kolejności. Mieszankę podgrzewa się do 85 stopni Celsjusza, a następnie ją schładza. Potrzebny jest jeszcze mikser, który umożliwia łączenie bazy lodowej ze składnikami. Według wielu ludzi lody rzemieślnicze są zdecydowanie lepsze od normalnych. Jednak zdarzają się też lody niesmaczne produkowane z niskiej jakości składników.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.