czy popcorn jest zdrowy

Wiele osób zastanawia się, czy popcorn jest zdrowy. Jest to przekąska, która z pewnością nie cieszy się dobrą sławą, ale za to ogromną popularnością. Popcorn czy jest zdrowy wyjaśnimy w tym artykule. Z reguły zawiera dużą ilość soli oraz tłuszczu. Zdarzają się też słodkie dodatki typu karmel. To powoduje, że nie jest to produkt, który należy spożywać często.

Popcorn co to?

Popcorn to po prostu prażona kukurydza, która jest niezwykle popularną przekąską. Ziarna kukurydzy są przygotowywane w wysokiej temperaturze. Niewielka ilość wody znajduje się w ziarnie kukurydzy. Zaczyna ona parować w wyniku działania wysokiej temperatury. Powstaje duże ciśnienie i po pewnym czasie łupina zostaje rozerwana. Następnie chrupiąca skrobiowa masa wydostaje się z wnętrza.

Historia popcornu

Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że nie do końca jasna jest historia wynalezienia popcornu. Jednak zakładamy, że już od tysięcy lat jest on znany ludziom. Wybór popcornu do mikrofali jest ogromny, dlatego każdy bez większych problemów powinien znaleźć coś dla siebie. Zdecydowanie lepsze są jednak ziarna kukurydzy przeznaczone do uprażenie. Popcorn gotowy z rozmaitymi dodatkami też można znaleźć na półkach sklepowych. Od rodzaju popcornu zależą głównie jego wartości odżywcze oraz kaloryczność. Dostępny jest popcorn słodki, maślany, karmelowy oraz solony. Są to produkty, które mają dodatki w postaci substancji słodzących lub tłuszczu. Warto też mocno różnić mogą się od siebie ich wartości odżywcze. Przekąska jest bardziej kaloryczna, jeśli zawartość dodatków jest większa.

Domowy popcorn dietetyczny

Można powiedzieć, że produktem niskokalorycznym jest popcorn przygotowany w domu bez użycia tłuszczu. Szklanka popcornu zawiera około 30 kcal i waży 10 g, więc jest to produkt o bardzo dużej objętości. Należy pamiętać, że coś takiego jak produkty tuczące nie istnieją. Od całokształtu naszej diety zależy, czy przybieramy na wadze. Istotna jest nie tylko ilość, ale także proporcje konkretnych produktów w jadłospisie. Przy komponowaniu menu bardzo ważny jest zdrowy rozsądek oraz umiar.

popcorn
popcorn

Popcorn – czy jest zdrowy?

Produkt szkodliwym czyni głównie duża dawka, dlatego lepiej zachować szczególną ostrożność. Pogorszenie stanu zdrowia może być efektem częstego i nadmiernego spożywania wysokokalorycznych przekąsek. Popcorn przygotowany bez dodatku tłuszczu na specjalnym urządzeniu można uznać za zdrową przekąskę. Ewentualnie można dodawać wartościowe tłuszcze, takie jak olej rzepakowy. Można śmiało powiedzieć, że taka przekąska to zdecydowanie lepszy wybór. Kupne produkty zawierają niezdrowe dodatki, takie jak słodkie polewy oraz tłuszcze trans. Właśnie tego rodzaju dodatki powodują, że popcorn jest wysokokalorycznym produktem.

Ile kalorii ma popcorn?

Szklanka popcornu ma zaledwie 31 kcal, jeśli została przygotowana bez użycia tłuszczu. Taka przekąska to jedynie kukurydza, która jest naturalna i ma korzystny wpływ na zdrowie. Popcorn jest też znacznie lepszym wyborem niż chipsy, które są popularne na całym świecie. W trzech szklankach popcornu znajduje się tyle samo kcal co w 10 chipsach. Właśnie dlatego małą ilość kalorii posiada domowy popcorn w dużej objętości. Przez dłuższy czas po spożyciu popcornu czujemy się nasyceni, ponieważ ma wyższy indeks sytości oraz więcej błonnika.

Należy jednak pamiętać, że wszystkie produkty spożywcze posiadają wady, jak i zalety. Wysoki indeks glikemiczny ma nawet popcorn przygotowany w warunkach domowych. Osoby z cukrzycą powinny uważać, żeby nie spożywać zbyt dużych ilości tego produktu. Oczywiście może się sprawdzić idealnie jako okazjonalna przekąska. Naturalnym produktem bezglutenowym jest kukurydza, z której powstaje popcorn.

Monika Ramis

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.