
Nasiona pochodzące z różnych roślin zazwyczaj posiadają bardzo wiele cennych witamin i innych substancji, które działają pozytywnie na zdrowie. Tak też jest jeżeli chodzi o słonecznik. Zatem jeżeli chodzi o to, czy słonecznik jest zdrowy to odpowiedź na to pytanie zawsze będzie twierdząca.
Witaminy w ziarnach słonecznika
Witaminy w słoneczniku występują w dużej ilości i są to przede wszystkim witamina E, witamina D, a także witamina A. Oprócz tego słonecznik jest źródłem wielu cennych witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu ludzkiego.
Antyoksydanty w słoneczniku
To jednak nie wszystko co można znaleźć w nasionach słonecznika. Jest to bowiem kopalnia wielu antyoksydantów, których na próżno szukać w innej żywności. Antyoksydanty to substancje, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, jakie gromadzą się w komórkach organizmu. Jako że wolne rodniki są łączone z wieloma stanami zapalnymi, a nawet i z powstawaniem nowotworów, warto jest inwestować w jak najczęstsze spożywanie posiłków, które są pełne w antyoksydanty. Zatem nie tylko witaminy w słoneczniku zachęcają do regularnego jedzenia tych nasion. Przy tak wysokiej zawartości antyoksydantów, nasiona słonecznika są gwarancją zdrowia dla osób w każdym wieku.
Minerały w słoneczniku
Wydawałoby się, że witaminy i antyoksydanty są wystarczającą zachętą do częstego sięgania po nasiona słonecznikowe. Jednakże jak się okazuje, znaleźć w nich można jeszcze więcej. Między innymi w nasionach tych występuje bardzo dużo cynku, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu immunologicznego, a także potrzebny do pracy układu nerwowego. Oprócz cynku, w nasionach słonecznika nie brakuje także potasu, który reguluje gospodarkę pH w komórkach organizmu. Przez to jest więc bardzo potrzebny przy pracy mięśni, jak i nerwów w ciele ludzkim.

Wapń również występuje w nasionach słonecznika i jak większość osób na pewno kojarzy, jest to pierwiastek bardzo potrzebny dla kości. Zapewnia ich wytrzymałość i dzięki temu obniża ryzyko wystąpienia bolesnych złamań.
Kolejnym pierwiastkiem o którym warto wspomnieć gdy mówi się o nasionach słonecznika jest żelazo. Żelazo powinno być absolutną podstawą w diecie każdego, ponieważ jego niedobory są bardzo częste. Niedobór żelaza prowadzi do anemii, co z kolei negatywnie wpływa na kondycję i wytrzymałość, utrudniając codzienne funkcjonowanie. Wiele osób usiłuje ominąć te negatywne efekty niedoboru żelaza poprzez przyjmowanie suplementów. Jednakże żelazo w takiej formie często jest trudno przyswajalne. Dlatego też jeżeli chodzi o ten pierwiastek to znacznie lepiej jest, aby organizm wchłaniał go z pokarmu. Nasiona słonecznika są świetnym źródłem żelaza i na pewno pomogą każdej osobie, która cierpi z powodu oznak anemii.
Słonecznik jako przekąska
Kolejną zaletą spożywania słonecznika jest jego przyjemny smak. Jest on szczególnie wyczuwalny przy jedzeniu świeżych nasion, których smak jest niezapomniany. Świeże nasiona mają także największa zawartość witamin i innych substancji. Niewielkie rozmiary sprawiają, że nawet przy zjedzeniu dużej ilości raczej nie trzeba martwić się o spożyte kalorie, zamiast tego ciesząc się z korzyści zdrowotnych jakie to zapewni. Właśnie dlatego jest to dobry wybór na przekąskę dla osób, które pragną zrzucić nieco wagi.
Jak zatem widać to czy słonecznik jest zdrowy ma oczywistą odpowiedź. Każdy kto szuka przekąski, która nie będzie negatywnie wpływać na prowadzoną dietę i będzie dobrze działać na organizm powinien zacząć sięgać po nasiona słonecznika jak najczęściej. To gwarancja świetnego smaku, a także dużej dawki cennych witamin.