Dlaczego brokuły powinny być obowiązkową pozycją w Twojej diecie?

0
151

Niezwykłe właściwości sprawiają, że brokuły zaliczane są do najzdrowszych warzyw na świecie. Zawdzięczają to bogatej zawartości witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Są jednocześnie delikatne w smaku, dzięki czemu doskonale pasują do wielu dań. Jakie posiada brokuł wartości odżywcze i dlaczego trzeba włączyć go do codziennej diety?

Właściwości antynowotworowe

Składnikiem odpowiedzialnym za przeciwrakowe właściwości brokułów jest sulforafan. Ten silny przeciwutleniacz nie tylko powstrzymuje mutacje DNA, ale również ułatwia usuwanie komórek powstającego nowotworu. Sulforafan chroni m.in. przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty czy płuc. Warunkiem zachowania antyrakowych właściwości jest jednak właściwy sposób przyrządzenia brokułów. Warzywa powinny być blanszowane w temperaturze 76 st. C. Ich przegotowanie w 86 st. C bezpowrotnie niszczy enzym niezbędny do produkcji sulforafanu, którym jest myrozynaza. Właściwości przeciwnowotworowych nie posiadają też brokuły mrożone, ponieważ wcześniej poddaje się je blanszowaniu. Optymalne rozwiązanie to gotowanie warzyw na parze, przez 3-4 minuty.

Przeciwdziałanie nadciśnieniu

W 100 g ugotowanych brokuł znaleźć można aż 295 mg potasu. Pierwiastek ten zwiększa drożność naczyń krwionośnych, a tym samym zapewnia bardziej swobodne krążenie krwi. Brokuły w diecie doprowadzają tym samym do spadku ciśnienia. Obniżeniu jego poziomu sprzyja także wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Brokuły właściwości tego typu posiadają, dlatego zalecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

Ochrona przed wrzodami

Brokuły oraz ich kiełki chronią żołądek i dwunastnicę przed wrzodami. Sulforafan likwiduje bowiem bakterie przyczyniające się do ich rozwoju, czyli helicobacter pylori. Związek ten chroni także przed innymi groźnymi zaburzeniami – w tym zapaleniem przełyku i błony śluzowej, a także rakiem żołądka. Sulforafan jest w stanie zabić niebezpieczne bakterie zlokalizowane zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz komórek błony śluzowej. Regularnie spożywając brokuły, pozbyć można się szczepów odpornych nawet na antybiotyki.

Brokuły na cukrzycę

Indeks glikemiczny brokułu jest bardzo niski, ponieważ wynosi zaledwie 15. Spożywanie tego warzywa zalecane jest cukrzykom także ze względu na możliwość ograniczenia ryzyka rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego, na które szczególnie narażone są osoby z wysokim poziomem glukozy we krwi. Obecny w brokułach sulforafan pobudza produkcję enzymu zabezpieczającego naczynia krwionośne, a tym samym ułatwia ich regenerację. Warzywa te zawierają również chrom, który współdziałając z insuliną zapewnia zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Ochrona stawów, ścięgien i wzroku

Spożywanie brokułów znacząco wzmacnia stawy i ścięgna. Stugramowa porcja ugotowanych warzyw zawiera aż 64,9 mg witaminy C. Kwas askorbinowy jest niezbędny do produkcji kolagenu, odpowiadającego za poprawę stanu tkanki łącznej oraz budowę chrząstki. Witamina C, w połączeniu z witaminą B2, zeaksantyną oraz luteiną, zabezpiecza także przed postępującymi z wiekiem zaburzeniami wzroku. Brokuły zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. bardzo niebezpiecznego zwyrodnienia plamki żółtej.

Właściwości odchudzające

Brokuły zaliczane są do żywności niskokalorycznej – porcja 100 g ugotowanych warzyw to zaledwie 35 kcal. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, na długo zapewniają uczucie sytości i chronią przed podjadaniem. Warto jednak pamiętać, że brokuły powodują gazy i wzdęcia – nie sprawdzą się zatem jako główny składnik diety odchudzającej.