Dlaczego warto jeść babkę płesznik

0
25
babka płesznik właściwości

Medycyna naturalna jest coraz bardziej popularna wśród osób, które cenią sobie ekologiczny styl życia i nie chcą stosować sztucznych suplementów diety. Ze względu także na coraz częstsze występowanie różnego rodzaju chorób przewlekłych wiele młodych osób zwraca ogromną uwagę na jakość, rodzaj i skład spożywanego pokarmu.

Pogłębiaj wiedzę o zdrowym stylu życia


Młodzi ludzie chętnie wzbogacają swoją wiedzę na temat żywienia poprzez czytanie czasopism i artykułów na różnego rodzaju stronach internetowych o tematyce prozdrowotnej.
Osoby cierpiące na różnego rodzaju schorzenia również pragną w dużej mierze łagodzić objawy swojej choroby poprzez zdrową i zrównoważoną dietę. Coraz częściej w zaleceniach dietetyków jako super produkt polecana jest babka płesznik. Często spotkać można ją również w mieszankach z babką jajowatą.

Poznajcie babkę płesznik


Babka płesznik wyglądem przypomina siemię lniane. Jej małe nasionka są owalne, czarne i błyszczące. Smak jest neutralny, dzięki czemu bez problemu można połączyć ją z koktajlem warzywnym, koktajlem owocowym bądź jogurtem naturalnym.
Przede wszystkim warto włączyć ją do swojej codziennej diety ze względu na jej liczne właściwości prozdrowotne.
Przede wszystkim babka płesznik to doskonały pomocnik w walce z zaparciami i wzdęciami. Doskonałe ułatwia wypróżnianie i reguluje pracę układu pokarmowego. Nasiona babki podobnie jak nasiona siemienia lnianego pod wpływem ciepłej wody pokrywają się warstwą śluzu, który ułatwia przesuwanie sie resztek pokarmowych w jelitach.

Na ratunek przy hemoroidach


Babka zalecana jest również osobom, które cierpią na hemoroidy, gdyż doskonale zwalcza stan zapalny, łagodzi świąd i zmniejsza obrzęk. Jednak kobiety w ciąży, które w drugim trymestrze często odczuwają tego typu dolegliwości przed zastosowaniem babki powinny skonsultować się ze swoim lekarzem ginekologiem bądź położną.
Również osoby, które na stałe przyjmują różnego rodzaju leki nie powinny spożywać babki tuż po zażyciu leków. Należy zachować co najmniej kilku dziesięciominutowy odstęp.
Istotne jest również, iż babka jajowata to świetny sprzymierzeniec w walce ze złym cholesterolem. Skutecznie obniża jego poziom i wspomaga wzrost dobrego cholesterolu. Dzięki temu zapobiega pojawieniu się niebezpiecznej dla zdrowia i życia miażdżycy. Złogi cholesterolu w tętnicach stanowią realne zagrożenie dla życia, gdyż mogą powodować zakrzepy i zawał serca.

Babka jajowata i jej pozytywny wpływ na zdrowie


Babka jajowata często dodawana jest do mieszanek ziół, które zalecane są osobom z podwyższonym cholesterolem.
Regularne picie naparu z babki pozwala skutecznie zapobiegać pojawieniu się chorób układu krwionośnego. Aby uzyskać pożądany efekt napary należy wypijać regularnie i w odpowiedniej ilości.
Osoby, które pragną zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów także powinny włączyć ten dobroczynny produkt do swojej diety. Ze względu na dużą zawartość naturalnego błonnika pokarmowego babka daje uczucie sytości na bardzo długi czas i zapobiega napadom głodu. Błonnik pęcznieje w jelitach dlatego jednocześnie nie można zapominać o wypijaniu odpowiedniej ilości niegazowanej wody mineralnej.
Należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dziennie porcji produktu, gdyż zbyt duża ilość błonnika może powodować bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia.
Na różnych stronach i portalach internetowych dostępne są liczne przepisy na napoje i potrawy z dodatkiem babki.
Babka działa jak okład pokarmowy na różne podrażnienia dlatego jest również odpowiednim produktem dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego i nerwicę. Poprzez złagodzenie podrażnień zmniejszają się także przykre objawy, jak ból i ucisk.
To również skuteczny preparat na obniżenie poziomu glukozy we krwi, dlatego powinny spożywać go osoby chore na cukrzycę.

Jak stosować babki płesznik i jajowatą


Babka jest również bogactwem flawonoidów, które skutecznie zwalczają komórki nowotworowe. To skuteczna ochrona przed nowotworem.
Aby stosowanie babki płesznik przyniosło zamierzony efekt należy spożywać ją regularnie. Zalecana ilość zazwyczaj jest określona na opakowaniu produktu. Spożywa się ją w postaci zawiesiny bądź puddingu, albo jako dodatek do porannej owsianki jak na naszym zdjęciu. Kilka łyżeczek nasion wystarczy zalać ciepłą wodą i odstawić na kilkanaście minut, aby nasionka wchłonęły wodę i napęczniały.
Cena tego cudownego produktu nie jest zbytnio wygórowana. Za opakowanie o wadzę 250 g należy zapłacić kilkanaście złotych.

Gdzie kupić babkę jajowatą oraz babkę płesznik


Babka jajowata oraz produkty zawierające babkę dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, w marketach, dyskontach, drogeriach oraz w wielu sklepach internetowych.
Przed zakupem należy jednak dokładnie sprawdzić skład wybranego produktu.
Co ciekawe, większość sklepów internetowych gwarantuje swoim klientom darmową dostawę dla zamówień powyżej stu złotych. Zamówienie dostarczane jest wprost do domu klienta w ciągu kilku dni roboczych. Warto także zapisać się do newslettera wybranego sklepu, aby w pierwszej kolejności dowiadywać się o atrakcyjnych promocjach i wszystkich nowościach, które pojawiają się w asortymencie sklepu.
Babka jest doskonałą alternatywą dla nasion chia, czyli szałwii hiszpańskiej, której cena jest bardzo wygórowana a zdrowotne właściwości znacznie mniejsze.