kefir

Kefir to popularny produkt mleczny, który jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych. W poszukiwaniu pokarmów, które pomogą osiągnąć możliwie najsmuklejszą linię, będąc zdrowym i jednocześnie dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych, wiele osób sięga po kefir, który jest integralną częścią diety w Europie Wschodniej i na Kaukazie.

Kefir — jak powstaje sfermentowany napój mleczny?

Kefir to napój z kwaśnego mleka, który powstał na Kaukazie i rozprzestrzenił się na inne regiony przez Rosję w XIX wieku. Napój wytwarzany jest z mleka koziego lub krowiego za pomocą grzyba kefirowego. Małe guzki grzyba pozwalają laktozie fermentować, rozkładać kazeinę, która jest trudna do strawienia przez żołądek, i wytwarzać kwas mlekowy, kwas węglowy i niewielką ilość alkoholu. Po 24 godzinach ziarna kefiru są odsiewane. W efekcie powstaje kwaśny i lekko musujący napój.

Właściwości zdrowotne kefiru

Podobnie jak jego turecki odpowiednik, ajran, kefir jest bardzo zdrowym napojem. Dostarcza organizmowi witaminy B2, B12 i D, magnez, potas, wapń i fosfor. Zawiera również wiele substancji bioaktywnych, w tym peptydy oraz ponad 30 gatunków bakterii i drożdży, które również korzystnie wpływają na zdrowie. Mikroorganizmy probiotyczne, które są dodawane do mleka w celu produkcji kefiru, wspomagają trawienie, pomagają zachować zdrową florę jelitową i pomagają organizmowi lepiej eliminować produkty przemiany materii. Przynosi to korzyści nie tylko systemowi odpornościowemu, ale także wpływa na utratę wagi. Jeśli przewód pokarmowy działa sprawnie, pokarm jest lepiej trawiony i przetwarzany, co na dłuższą metę przekłada się na szczupłą sylwetkę. Kefir pomaga również regulować poziom cukru we krwi, który jest powiązany z głodem i otyłością. Jest bogaty w białka i aminokwasy, które są ważne dla funkcjonowania mięśni.

Kefir ma też inne właściwości zdrowotne — stosuje się go po infekcjach jelitowych lub przy zaburzeniu flory jelitowej podczas kuracji antybiotykami. Mówi się również, że kuracja kefirem pomaga w walce z alergiami, chorobami wątroby, skurczami jelit, chronicznym zmęczeniem, nerwowością i zaburzeniami snu. Kefir ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki temu napój może pomóc w chorobach skóry, takich jak egzema czy trądzik różowaty, poprawić cerę, pobudzić wzrost mieszków włosowych. Ponieważ zawartość laktozy jest redukowana w procesie fermentacji, kefir jest na ogół dobrze tolerowany i może być spożywany również przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Zawarty w napoju z kwaśnego mleka wapń wzmacnia kości i tym samym zapobiega osteoporozie.
Kefir jest odpowiednim zamiennikiem innych produktów mlecznych. Jedna porcja (250 ml) zapewnia 20 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, około 100 gramów kalorii i sześć do dziesięciu gramów białka.

Kefir na odchudzanie — czy to działa?

Kefir to produkt mleczny, który powstaje w wyniku fermentacji mleka krowiego lub owczego. Podobnie jak ser czy jogurt zawiera dużą ilość probiotyków, białek i minerałów. Jednak czy picie kefiru to skuteczny sposób na zrzucenie wagi i utrzymanie jej przez długi czas?

Zobacz także: Laktoza – najważniejsze informacje.

Kefir dostarcza organizmowi witaminy i składniki odżywcze. Zazwyczaj kefir, podobnie jak inne produkty mleczne, ma wysoką zawartość kalorii. Dlatego, aby schudnąć, należy rozważyć opcję o obniżonej zawartości tłuszczu. Zalecana dzienna porcja to od 250 do 500 ml. Jedna porcja (250 ml) może zawierać od 90 kcal do 110 kcal. W ten sposób można schudnąć bez uczucia głodu.
Kefir jest bardzo ważny dla układu pokarmowego, ponieważ zawiera mikroorganizmy, które powstają podczas fermentacji mleka. Podczas tego procesu powstają również probiotyki, które pomagają szybciej schudnąć.
Kefir ma trzykrotnie większą zawartość probiotyków niż jogurt, co również pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas diety należy uważać, aby jednocześnie zachować zdrowe i silne ciało.
Dzięki diecie kefirowej można stosunkowo szybko schudnąć od pięciu do ośmiu kilogramów wagi i jednocześnie odtruć organizm.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.