przetwory ze śliwek

Domowe przetwory to nie tylko smak dzieciństwa, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Sprawdzą się idealnie w mroźną zimę. Jednym z często niedocenianych owoców, z których można wykonać wiele smacznych przetworów jest śliwka.

Pomysły na smaczne przetwory z wykorzystaniem śliwki na zimę

Najczęściej wybieranym przetworem ze śliwki jest dżem, ponieważ te owoce idealnie się do tego sprawdzą. Mają słodki smak z delikatną nutę kwasowości, co nadaje ciekawy charakter przetworom. Idealnie sprawdzą się zarówno jako główny składnik, jak i dodatek do wykonania wieloowocowego dżemu.

Kompot ze śliwek

Kolejnym przetworem, który można przygotować ze śliwek, jest kompot. Do jego wykonania będą potrzebne jeszcze inne owoce. Taki napój stanowi idealną alternatywę dla słodkich soków. Najczęściej kompot z suszu przyrządzany jest jako jedna z potraw na stół wigilijny.

Marmolada ze śliwek

Jednym z przysmaków z dzieciństwa jest ciasto ze śliwką i kruszonką, jednak świeże owoce dostępne są tylko w sezonie. Aby móc cieszyć się domowymi wypiekami można odpowiednio wcześnie przygotować marmoladę ze śliwek. Takie przetwory sprawdzą się do owoców pod kruszonką lub ciasta np. piernikowego przełożonego konfiturą śliwkową. Zobacz przepis na powidła śliwkowe bez cukru.

Suszone śliwki

Natomiast suszone śliwki idealnie sprawdzą się jako zwykła przekąska między posiłkami. Można je również wykorzystać jako dodatek do musli albo deserów. Takie owoce doskonale pasują również jako dodatek do dań wytrawnych. Z ich pomocą można wykonać schab ze śliwką, faszerowaną kaczkę, a nawet zawijasy z boczkiem.

Śliwki idealnie sprawdzą się do przygotowania domowej nalewki. Nie jest to ani trudne, ani kosztowne. Jej proces tworzenia zajmuje jednak przynajmniej miesiąc. Własnej produkcji śliwowica może zachwycić gości.

Sprawdzone sposoby przechowywania przetworów ze śliwek

Wekowanie śliwek

Jedną z najprostszych, a zarazem najbardziej oczywistych metod przechowywania domowych przetworów jest wekowanie. Polega ono na umieszczeniu słoików z żywnością w garnkach z wodą, które zostaną szczelnie zamknięte przez oddziaływanie wysokiej temperatury. Jest to bardzo prosty, tani oraz niewymagający specjalistycznego sprzętu, ani umiejętności sposób na przechowywanie jedzenia, wystarczą tylko słoiki z zakrętkami oraz garnek. A jednocześnie wekowanie pozwala na długie przechowywanie żywności bez dodatku żadnych konserwantów ani ulepszaczy. Ta metoda idealnie sprawdzi się w przypadku wszelkich przetworów owocowych oraz warzywnych.

pasteryzowanie w zmywarce

Suszenie śliwek

Kolejnym sposobem na długie przechowywanie śliwek jest ich suszenie. Takie przygotowanie owoców wymaga jednak poświęcenia wiele czasu oraz cierpliwości. Na szczęście dla tych bardziej zabieganych można dostać takie śliwki w prawie każdym sklepie spożywczym, warto jednak spojrzeć na skład, czy aby na pewno nie zawierają żadnego cukru dodanego.

Mrożenie śliwek

Jedną z metod przechowywania jedzenia jest mrożenie, oczywiście można mrozić całe owoce. Co znacznie wydłuży ich datę spożycia, jednak śliwki wyjęte z zamrażalnika nie będą takie same jak świeże i będą nadawały się tylko raczej na przetwory. Należy pamiętać, że oprócz świeżych owoców można mrozić również przygotowane z nich potrawy lub dżemy.

Dlaczego warto postawić na śliwkę przy wykonywaniu przetworów?

Śliwki mają naprawdę dużo właściwości odżywczych, a do tego są bardzo tanie. Są one bogate w witaminę K, C, E, A oraz minerały. Zawierają również wiele błonnika, który wspomaga układ trawienny. W tych owocach występują antyoksydanty, dlatego ich spożywanie pozwala pozbyć się zbędnych wolnych rodników z naszego organizmu.

Warto postawić na przetwory z owoców z rodzimego kraju. Z uwagi na znacznie mniejszy dystans do pokonania, niż ich zagraniczne alternatywy, pozwala to zmniejszyć ślad węglowy oraz redukcję lub wręcz rezygnację z wykorzystania nawozów czy środków ochronnych roślin. Oczywiście jest to dobrowolna decyzja każdego z nas, jednak warto wziąć również ten czynnik pod uwagę przy podejmowaniu świadomych wyborów.

Zobacz także jak pasteryzować w piekarniku

Każda obróbka, szczególnie termiczna bezpowrotnie pozbawia owoców części wartości odżywczych, jednak podczas zimy dostęp do świeżych plonów w Polsce jest utrudniony. Dlatego w tym właśnie trudnym czasie warto wspomóc się przysmakami ze spiżarni.

Zobacz także: Pasteryzacja w zmywarce

Jakie śliwki wybrać do przygotowania smacznych i zdrowych przetworów?

Przetwory ze śliwek najlepiej przygotowywać w sezonie, najlepszym momentem jest wrzesień albo październik. Jest to spowodowane tym, że owoce wyhodowane w tym czasie mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Warto również postawić na krajowe plony oraz na śliwki pochodzące z ekologicznych uprawy bez zbędnych sztucznych nawozów, oraz oprysków. Kolejnym aspektem przemawiającym za zabranie się za śliwki przetwory w czasie trwania sezonu jest ich najniższa cena.

Kolejnym istotnym aspektem przy wyborze owoców do przetworów jest ich odmiana. Oprócz popularnych węgierek warto również sięgnąć po renklody oraz mirabelki. Różnią się one od siebie przede wszystkim smakiem, a w tym słodkością oraz miękkością. Wybór odmiany jest w głównej mierze indywidualną sprawą, ponieważ każdy ma swoje kulinarne preferencje.

Monika Ramis

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.