imbir i jego właściwości

Imbir w naszej kuchni jeszcze niedawno nie był popularny. Kojarzył nam się z egzotyczna kuchnią i nie bardzo wiedziałyśmy jaki i do czego go używać. Jeżeli go kupowałyśmy to tylko w formie sproszkowanej. I tu pojawiły się hipermarkety, które zaproponowały nam ten fascynujący korzeń. Wtedy też wzrosło nasze zainteresowanie właściwościami imbiru. I co odkryliśmy? 

Imbir ma wiele cennych właściwości. Jest korzeniem, który pomaga w procesach trawienia, przeciwdziała zakrzepicy żył, pomaga walczyć z cholesterolem, czy zwalcza bóle stawów, bądź bóle migrenowe. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniami. Świetnie też sprawdza w redukcji zbędnych kilogramów.

Imbir na odporność

Zmiany pór roku są dla naszego organizmu bardzo trudne. Są duże wahania temperatur, które źle wpływają na nasz organizm. Łatwo wtedy o przeziębienie. Warto wcześniej zadbać o odporność, by nie mieć później problemu z gnębiącymi nas chorobami. Imbir właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wspomagają leczenie przeziębień. Sprawdza się w leczeniu górnych dróg oddechowych.

imbir na odchudzanie

Herbata z imbirem

Świeży imbir dodany do herbaty sprawdzi się idealnie. Najlepszy jest korzeń obrany, pokrojony w plastry i dodany do herbaty. Do takiej herbaty możemy dodać miód, który między innymi działa wykrztuśnie. Cytryna również świetnie się sprawdzi. Osłabi trochę intensywny smak imbiru, a jednocześnie uzupełni witaminę C w naszym organizmie. Inną wersją napoju z imbirem jest wrzucenie startego imbir do gotującej się wody ( 1 łyżka utartego imbiru na 1 l wody) i gotowanie przez około 10 min. Napój ten można doprawić goździkami, czy cynamonem. Po ugotowani również dodajemy cytrynę i miód. Proporcje trzeba ustalić samemu, gdyż imbir ma tak charakterystyczny smak i aromat, że nie wszyscy lubią go tak intensywnym. Złagodzić smak napoju można bardziej rozcieńczając go wodą , czy dodając cytrynę lub miód.

Zobacz także: Co zrobić żeby rosół nie był mętny

Imbir na odchudzanie

Imbir na odchudzanie również świetnie się sprawdza. Imbir właściwości rozgrzewające, oczyszczające i pobudzające organizm do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Tutaj sprawdzi się najprostsza wersja napoju. 5 cm korzenia z imbiru należy pokroić na kawałki, zalać litrem wody i gotować przez 20 min. Taki wywar popijamy przez cały dzień. Napój sprawdza się zarówno na ciepło jak i na zimno. W wersji na zimno świetnie nas orzeźwi w upalny dzień.

Imbir na odchudzanie jest bardzo pomocny dla osób, które trenują. Napój z imbiru warto wypić na pół godziny przed treningiem. Właściwości imbiru dodatkowo rozgrzeje organizm, przyspieszy metabolizm, dzięki czemu ułatwi nam spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu szybciej uzyskamy naszą wymarzoną sylwetkę. Wszyscy wiemy, że sama dieta działa mniej skutecznie niż w połączeniu z ćwiczeniami. Dokładnie tak samo jest z napojem z imbiru. Wsparty intensywnym wysiłkiem na pewno przyniesie lepsze efekty.

Imbir zastosowanie ma bardzo szerokie. Pomaga w wielu dolegliwościach. Jest przyprawą bardzo specyficzną, którą jako korzeń, tak naprawdę używamy od niedawna. Warto jednak korzystać z jego dobrodziejstw, gdyż może nam pomóc w zwalczaniu wielu dolegliwości i jednocześnie uratuje naszą figurę po zimowym rozluźnieniu.

Napisane przez

Anna Kowalik

Anna Kowalik jest naczelną redaktorką Slimlife.pl. Trenuje jogę i pilates, uwielbia podróże i zdrową kuchnię. Pełnoetatowa żona i mama 3 córek.