erytrytol

Może się wydawać, że erytrytol jest nowoczesnym odkryciem — jednak istnieje na Ziemi tak długo, jak winogrona, brzoskwinie, arbuzy czy nawet grzyby.

Erytrytol co to za cukier?

Erytrytol (erytryt, erytrol) to alifatyczny alkohol czterowodorotlenowy z grupy cukroli. Jest organicznym związkiem chemicznym, stosowanym w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. W składzie produktów oznaczany jest symbolem E 968. Erytryt występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych, ale powstaje też podczas procesu fermentacji wina oraz piwa. Ten naturalny słodzik smakuje prawie tak samo jak cukier. Podobnie jak ksylitol czy mannitol nie podnosi poziomu glukozy we krwi oraz ma niską wartość energetyczną.

Jak wykorzystywany jest erytrytol?

Producenci żywności używają tego węglowodanu jako niskokalorycznego słodzika w produktach bezcukrowych. Wykorzystywany jest również do dosładzania dietetycznych dań i przekąsek. Zawiera znacznie mniej kalorii (0,24 kcal/g) niż cukier stołowy (4 kcal/g).

Jak produkuje się erytrytol

W produkcji na dużą skalę wykorzystuje się proces fermentacji różnych gatunków drożdży (m.in.Candida magnoliae czy Torula). Grzyby przetwarzają glukozę zawartą w skrobi kukurydzianej lub pszennej, w wyniku czego otrzymuje się biały pudrowy proszek — erytrytol.

Erytrytol — zastosowanie

Substancja słodząca jest wykorzystywane przede wszystkim jako substytut cukru do kawy, herbaty czy domowych ciast i deserów. Erytrytol stosuje się również do dosładzania dżemów, lodów czy galaretek.
Oprócz przemysłu spożywczego erytrol znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków. Jest doskonałym zamiennikiem gliceryny. Dodatkowo może pełnić funkcję konserwantu.
Najczyściej stosuje się erytryt do produkcji:

  • dżemów
  • marmolad
  • lodów
  • płatków śniadaniowych
  • galaretek
  • gum do żucia
  • napojów
  • jogurtów

Erytryt — bezpieczeństwo

Chociaż erytrytol jest nowym produktem na rynku spożywczym — ksylitol i mannitol używane są od dawna — naukowcy przeprowadzili wiele badań potwierdzających jego bezpieczeństwo. Został pozytywnie zaopiniowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) już w 1999 roku. Największą zaletą erytrytolu jest to, że nie ma wpływu na wydzielanie insuliny. Dlatego jest uważany za jeden z najzdrowszych słodzików — będący bezpiecznym zamiennikiem cukru dla osób chorujących na cukrzycę. Erytryt w przeciwieństwie do innych słodzików — np. sorbitolu — nie wykazuje działania przeczyszczającego.

Zerowy indeks glikemiczny

Erytryt nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu jego indeks glikemiczny wynosi zero. Jest również wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym do produkcji tabletek — szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę.

Erytrytol — sprzymierzeniec diety

Podczas stosowania diety odchudzającej, należy zrezygnować z wysokokalorycznego cukru. Dodanie erytrytu do napoju lub potrawy pomoże w zaspokojeniu łaknienia na słodkie przekąski. Słodzik przypomina wyglądem i smakiem klasyczny cukier, ale dzięki niskiej kaloryczności jest zdrowym dodatkiem do żywności. Szacuje się, że przeciętny Polak spożywa aż 10 łyżeczek cukru dziennie. Nadużywanie cukru może szybko doprowadzić do nadwagi, a następnie otyłości. Zbyt wysoka masa ciała jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Aktualnie cukier łatwo zastąpić zdrowszymi słodzikami. Erytrytol doskonale sprawdzi się do słodzenia napojów oraz deserów. Może być również wykorzystany podczas przyrządzania potraw i pieczenia ciast.

Monika Ramis

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.