Jak mrozić pierogi?

0
183
jak mrozić pierogi
jak mrozić pierogi

Należy mieć świadomość, że pierogi zaliczane są do dań, które znaczna większość osób robi w dużych ilościach. Jak zatem można poradzić sobie z ich nadmiarem? Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zamrożenie. Co dokładnie powinno się zrobić?

Jak mrozić pierogi – surowe czy gotowane?

Jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby, które mają w planach umieścić pierogi w ujemnej temperaturze. Godny uwago jest fakt, że praktycznie każdy ma w tej kwestii swoją metodę, ale sprawdzają się wszystkie. Wszystkie sposoby łączy jeden przedmiot – tacka do mrożenia, na której będą układane pierogi.

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie do tego celu aluminiowej tacki do grilla. Jej atutem jest bowiem fakt, że pierogi nie będą się do niej łatwo przyklejały. Ponadto można stosunkowo łatwo ją przenieść i umieścić w zamrażalniku. Należy mieć świadomość, że pierogi nie będą leżały na tacce całą swoją powierzchnią. Dzięki temu można mieć całkowitą pewność, że równomiernie będą się zamrażały.

O czym jeszcze należy wiedzieć podczas mrożenia pierogów?

W jaki sposób powinno się mrozić surowe pierogi? Mrożenie pierogów powinno zacząć się zaraz po ich zrobieniu, oczywiście bez gotowania. W pierwszej kolejności należy ułożyć je na tacce i schować do zamrażarki na kilka godzin. W momencie, gdy się zamrożą i będą już twarde, rekomendowane jest porcjowanie i przełożenie do woreczków przeznaczonych na mrożonki. Następnie zamrożone warto przełożyć do torebek do mrożenia żywności. Rekomendowane jest ich opisanie i przechowywanie nawet do 6 miesięcy.

Jeżeli dana osoba będzie chciała je spożyć, wystarczy, że wrzuci zamrożone pierogi do wrzątku. Oczywiście trzeba pamiętać, aby gotować je dłużej w porównaniu do świeżo zrobionych. Doskonałym sposobem będzie także podgotowanie ich przed wsadzeniem do zamrażarki. W tym przypadku zalecane jest gotowanie ich tylko przez chwilę. Świetnym rozwiązaniem będzie wrzucenie gotowych surowych pierogów na wrzątek na 1-2 minuty. Następnie należy obgotować je, ułożyć na tacce. Kolejnym etapem będzie posmarowanie z dwóch stron olejem i zostawienie do ostudzenia. Wystawione pierogi warto wstawić do zamrażarki. W momencie, gdy zamarzną można przełożyć je do woreczków albo plastikowych pudełek z pokrywą.

Można również zdecydować się na trzecią metodę polegającą na ugotowaniu pierogów i zamrożeniu ich. Należy mieć świadomość, że jest to zdecydowanie najlepszy sposób na produkty żywnościowe, które miały być zjedzone, ale z różnych przyczyn nie zostały skonsumowane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by były przechowywane w zamrażarce. Jak powinno się mrozić pierogi po ugotowaniu? Ugotowane powinno się zostawić do momentu, aż całkowicie wystudzą się. Następnie ułożone na tacce trzeba wstawić do zamrażarki. W momencie, gdy zamrożą się, wystarczy przełożyć je do torebek.

W jaki sposób powinno się mrozić pierogi, by nie pękały?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że pierogi mogą pękać z różnych przyczyn. Nie jest przede wszystkim rekomendowane wkładanie dużej liczby produktów do wrzątku. Należy mieć świadomość, że pierogi włożone do gotującej się wody będą wpływały na obniżenie się temperatury. Oznacza to, że zbyt duża ich liczba zdecydowanie spowolni proces związany z gotowaniem.

W konsekwencji będą się one podgrzewały. Ciasto może wtedy pękać i się rozwalać. Kolejną przyczyną może być nadmierne wysuszenie pierogów w trakcie ich studzenia. Godny uwagi jest również fakt, że gdy będą stosunkowo długo na tacy i w pewnym momencie zaczną obsychać, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w trakcie gotowania zaczną pękać.

pierogi
pierogi

W jaki sposób powinno się mrozić pierogi, by się nie sklepiły?

Warto wiedzieć, że w przypadku obgotowywania pierogów, a także ich gotowania, powinny one być całkowicie wystudzone. Gdy będą się studzić, rekomendowane jest obrócenie ich na drugą stronę. Dzięki temu można będzie mieć całkowitą pewność, że wilgoć wyparuje z miejsc, w których będą one się stykały z talerzem. W przypadku, gdy pierogi będą mokre i zetkną się ze sobą, najprawdopodobniej się zlepią.

Jak zostało już wspomniane wcześniej nie jest zalecane doprowadzenie do sytuacji, by pierogi się ze sobą dotykały. Nie ma żadnego znaczenia czy ciasto będzie surowe, czy omawiane produkty będą ugotowane. W przypadku, gdy będą one na siebie nachodzić mogą się posklejać. Ponadto ewentualne próby rozłączenia ich mogą przyczynić się do ich rozwalenia. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zatem układanie ich w odpowiednich odstępach. Świetną opcją będzie także delikatne posmarowanie pierogów olejem.

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że istnieje również inna skuteczna metoda na to, by mrozić pierogi i nie obawiać się, że mogą się posklejać. Na czym dokładnie będzie ona polegała? Wystarczy po ugotowania zahartować je. W najprostszym możliwym ujęciu chodzi tutaj o przełożenie ich na minutę do garnka, w którym będzie znajdowała się bardzo zimna woda. Kolejnym etapem będzie odcedzenie i postępowanie zgodnie z wspomnianymi wcześniej wskazówkami.