dżem truskawkowy z ksylitolem

W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się dżem truskawkowy z ksilitolem. Domowe dżemy są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze od tych ze sklepów. Należy jednak pamiętać, że sporo czasu zajmuje przygotowanie przetworów.

Domowy dżem truskawkowy z ksylitolem

Warto zrobić przynajmniej kilka słoiczków, które z pewnością przydadzą się w sezonie zimowym. Tego typu dżem jest świetną propozycją dla miłośników zdrowego lub diabetyka. Bardzo ważnym składnikiem jest cukier w przetworach. Czasami jednak niezbędne jest znalezienie odpowiedniej alternatywy, która pozwoli cieszyć się smakiem dżemów domowych. Diabetykom zaleca się ksilitol, ponieważ zwykły cukier ma bardzo wysoki IG. Cukier też nie jest wskazany, jeśli ktoś przechodzi akurat infekcję grzybiczą. Należy także pamiętać, że wysokokaloryczne są dżemy słodzone cukrem.

Zobacz także: Erytrytol – naturalny zamiennik cukru.

Ksylitol jest słodszy od białego cukru, dlatego można go używać w zdecydowanie mniejszych ilościach. Jest też zdrowszy, dlatego będzie idealny dla osób, które są na diecie odchudzającej i chcą trochę ograniczyć kalorie. Nie bez powodu cukier jest określany jako biała śmierć. Stymuluje procesy zapalne w organizmie, a do tego posiada naprawdę duży indeks glikemiczny. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie zamienienie cukru na ksilitol. W tym artykule przedstawimy przepis na dżem truskawkowy z ksilitolem. Warto mieć na uwadze, że długo wysmażany jest najsmaczniejszy. Dżem można przygotować nawet w 3 godziny, jeśli użyjemy wystarczająco dużego rondla. Wtedy woda będzie mogła naprawdę szybko odparować.

Potrzebne składniki to:

  • 1 kg truskawek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 300 g ksylitolu.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw należy dokładnie umyć truskawki, a potem je osuszyć oraz odszypułkować. Większe truskawki kroimy na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Następnie wstawiamy je do rondla, w którym będą smażone.
  2. Później trzeba je zasypać ksilitolem i całość wymieszać. Truskawki powinno się jeszcze odstawić na kilka godzin, żeby mogły puścić sok. Gdy już puściły sok to możemy całość zagotować i rozpocząć wysmażanie.
  3. Warto zwrócić uwagę na fakt, że temperatura płyty może być trochę wyższa na początku. Trzeba jednak uważać, żeby truskawki nie wykipiały. Temperaturę należy zmniejszyć, gdy całość trochę zgęstnieje. Oczywiście należy pamiętać o mieszaniu.
  4. Dżem będzie gęściejszy, jeśli dłużej go wysmażysz. Nie można jednak przesadzać, ponieważ po kilku godzinach truskawki mogą się rozgotować i całkowicie stracić smak. Na sam koniec dodajemy jeszcze świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  5. Dżem można przełożyć do wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Nie trzeba ich pasteryzować, jeśli będą przeznaczone na spożycie bieżące. Pasteryzacja w zmywarce lub wekowanie w piekarniku będzie niezbędna, jeśli zamierzasz przygotować większą ilość na zapasy zimowe. Dżem należy przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Gazą lub ścierką możesz wyłożyć dno garnka.

Wekowanie w garnku

Do garnka włóż słoiki i zalej wodą, ale musisz pamiętać, żeby od najniższej zakrętki zostawić odległość około 2-3 cm. Całość gotuj przez 20-30 minut. Gorące słoiki trzeba dokręcić i położyć na kocu do góry dnem. Wieczko powinno być wklęsłe po wystudzeniu.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.