Jak ugotować pierogi świeże a jak mrożone

0
53
gotowanie pierogów

Pierogi to typowe polskie danie. Zna je każdy Polak od małego. Pierogi goszczą na stole Polaków przy każdej nadającej się okazji: na święta Bożego Narodzenia idealnie nadają się do barszczu, na Wielkanoc lubimy je w towarzystwie świątecznej potrawki, na weselach i innych imprezach okolicznościowych stawiane są jako dodatek do dania głównego. Każdy lubi je jeść, gorzej z przygotowaniem. Pierogi to czasochłonne danie, ich lepienie zajmuje bardzo dużo czasu i wymaga nie tylko wprawy, ale przede wszystkim cierpliwości. Cierpliwi robią pierogi sami, ci zapracowani wolą kupić mrożone. Zatem jak przygotować pierogi mrożone, a jak świeże i ile czasu nam to zajmie?

Jak przygotować pierogi świeże? Instruktaż krok po kroku

Pierogi jak już zostało wspomniane, są bardzo wymagającym daniem pod względem przygotowania, lecz bardzo prostym do ugotowania. Sama czynność gotowania pierogów zajmuje kilka minut. Jak przygotować świeże pierogi? Najlepsze pierogi to oczywiście te prosto z kuchni babci bądź mamy. Jednak jeśli nie mamy dostępu do ich rodzinnej i sprawdzonej receptury, to można skorzystać z gotowych przepisów dostępnych w polskich książkach kucharskich lub w Internecie. Najbardziej popularnymi pierogami są ruskie i na nich się dzisiaj skupimy.

pierogi ruskie przepis

Przepis na pierogi ruskie

Do przygotowania pierogów ruskich niezbędne jest przygotowanie składników na ciasto pierogowe i na farsz do napełnienia swojskich wyrobów. Z wymienionych składników wychodzi około 60 pierogów. Na ciasto pierogowe potrzebne są następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500,
  • szklanka gorącej wody – 250 ml,
  • 4 łyżki oleju – 50 ml,
  • jedno jajko
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz do pierogów:

  • 300 g twarogu półtłustego,
  • duża cebula – 300 g,
  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto zimne składniki, takie jak: masło i olej, wyciągnąć około godziny wcześniej z lodówki. Jak przygotować idealny farsz?

  • Należy obrać około 650-700 gramów ziemniaków i ugotować je do miękkości w osolonej wodzie.
  • Po ugotowaniu, należy odlać wodę, dokładnie osuszyć ugotowane ziemniaki i zmielić przez maszynkę lub ubić tłuczkiem na gładkie puree. Z podanej ilości ziemniaków powinno wyjść około 500 gramów masy ziemniaczanej. Puree należy odstawić do całkowitego przestudzenia. Puree doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
  • Dużą cebulę należy obrać i drobno poszatkować. Na nagrzaną patelnię dodać dwie łyżki masła klarowanego oraz poszatkowaną cebulę i podsmażyć na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Masło można zastąpić delikatną oliwą lub innym olejem do smażenia. Zeszkloną i ostudzoną cebulę dodać do farszu ziemniaczanego. Zmielić twaróg.
  • Należy wystrzegać się gotowych już zmielonych twarogów, gdyż nie są one tak wartościowe i smaczne jak sery białe w kostce. Zmielony twaróg dodać do masy ziemniaczanej.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. I gotowe. Można teraz zająć się ciastem na pierogi.
  • Do miski należy przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki soli, cztery łyżki oleju, szklankę gorącej, przegotowanej wody.
  • Wszystkie składniki zamieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręką. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne.
  • Najlepsza i najbardziej czasochłonna czynność przed nami – wykrawanie placuszków i lepienie z nich pierogów.
  • Ciasto należy rozwałkować cieniutko i wykrajać z niego kółka o średnicy około 8 cm. Na środek każdego placuszka nakładać farsz ziemniaczany. Pieroga skleić na pół i zakończyć falbanką. Dzięki zamknięciu wyrobów falbanką, nie otworzą się one podczas gotowania.

Jak ugotować pierogi ruskie? Gotowanie pierogów nie jest skomplikowane. Do osolonej, gotującej wody wrzucać pierogi. Ile gotować pierogi? Po wypłynięciu pierogów na wierzch, gotować je jeszcze około 3-4 minut. Ugotowane pierogi można polać masełkiem i posypać zeszkloną cebulką.

pierogi
pierogi

Jak przygotować pierogi mrożone? Instruktarz krok po kroku

Przygotowanie mrożonych pierogów nie jest tak skomplikowane i czasochłonne jak ulepienie, i ugotowanie świeżych. Jeśli człowiek skusi się na gotowe, mrożone wyroby z supermarketu czy osiedlowego sklepiku, to ugotowanie ich nie będzie dla niego stanowiło żadnego problemu. Na opakowaniu każdego wyrobu mrożonego jest instrukcja: ile czasu gotować, w jaki sposób przygotować, ba w większości jest nawet opis sugerowanego sposobu podania. Dowiedz się także jak mrozić pierogi.

Gotowanie pierogów mrożonych zatem nie powinno nikomu przysporzyć problemu, gdyż na opakowaniu mrożonek mamy wszystkie informacje podane na tacy. Zazwyczaj producent mrożonych wyrobów w postaci pierogów wskazuje sposób ugotowania bardzo zbliżony do przyrządzania pierogów świeżych. Pierogi gotuje się w osolonej wodzie, koniecznie mocno wrzącej, by się nie skleiły warto dodać odrobinę oleju do wody. Pierogów nie należy rozmrażać przed gotowaniem. Do gotującej wody należy wrzucić zamrożone pierogi i gotować około 3-4 minut od czasu ich wypłynięcia do góry. Stawiając na pierogi mrożone nie musimy się decydować na te gotowe ze sklepu. Można własne, świeże pierogi po ugotowaniu i wystudzeniu, zamrozić i cieszyć się ich smakiem w dowolnym momencie.