ser halloumi z patelni

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić ser halloumi na patelni. Warto mieć na uwadze, że grillowany ser halloumi jest pyszną przekąską, odpowiednią niemal na każdą okazję.

Czym jest ser halloumi?

Smażony na patelni smakuje równie dobrze, co z pieca, dlatego warto go spróbować. Jako samodzielne danie można podawać upieczony ser skropiony oliwą i sokiem z cytryny. Ser halloumi z patelni jest też świetnym dodatkiem do warzyw i mięsa. Halloumi często traktowany jest jako zdrowy zamiennik mięsa, dlatego stanowi składnik burgerów oraz sałatek. Najlepiej zakupić ser w sprawdzonym i renomowanym sklepie, który wiele lat działa na rynku i cieszy się dobrą opinią wśród klientów. Ser halloumi w 43% składa się z tłuszczu dlatego sprawdzi się w diecie ketogenicznej.

Przepis na ser halloumi z patelni.

Do przygotowania sera halloumi na patelni potrzebne będzie:

  • 1 opakowanie sera,
  • oliwa z oliwek,
  • marynata do sera halloumi.

Przepis na marynatę

Do tego należy dodać:

  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • pół łyżeczki tureckiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego oregano.

Najpierw przy pomocy papierowego ręcznika należy osuszyć ser i pokroić halloumi na porcje. Każda porcja powinna mieć szerokość około 1 cm. Następnie do marynaty należy włożyć ser halloumi i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Niewielką ilość oliwy lub oleju rozgrzej na patelni grillowej. Jeśli nie posiadasz patelni grillowej to możesz wykorzystać także zwykłą patelnię.

Zobacz także: Przepis na ser halloumi z grilla.

Przygotowanie sera halloumi

Ser smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Najlepiej podawać go, gdy jest gorący i jako samodzielne danie. Świetnie pasuje do rukoli, pomidorów oraz sałaty. Możesz też zrezygnować z marynaty i przygotować smażony halloumi z syropem z owoców granatu. Halloumi to półtwardy ser o słodkawo-słonym smaku. Jest bardzo popularny w krajach arabskich, na Cyprze oraz w Turcji. Warto mieć na uwadze, że wczesnego średniowiecza sięga historia sera halloumi. Najpierw produkowano go z mieszanki mleka koziego i owczego.

Obecnie najbardziej popularny jest halloumi z krowiego mleka. Powszechnie przyjmuje się, że Cypr jest ojczyzną halloumi, ale tego typu ser był też znany w pozostałych krajach Lewantu. Ser halloumi najlepiej polać melasą z granatów albo podawać gorący z sałatką z rukoli. Na polskich, sklepowych półkach ser halloumi jest łatwo dostępny. Nie jest wędzony, ale w smaku przypomina trochę naszego oscypka. Produkt pasuje idealnie na grilla, ale sprawdzi się też dobrze na patelni lub w piekarniku. Jest to tradycyjny produkt cypryjski wytwarzany z mieszanki mleka krowiego, koziego oraz owczego. Mieszkańcy Cypru chętnie podają go z listkiem świeżo zerwanej mięty. Warto podkreślić, że w wysokich temperaturach się nie topi. Do tego się nie kruszy i nie rozpada.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.