kapusta kiszona oczyszczanie organizmu

Zdrowe odżywianie, leczenie dolegliwości oraz profilaktyczne zażywanie naturalnych soków z owoców i warzyw jest obecnie praktykowane na całym świecie. Warto czasem oczyścić swój organizm ze zbędnych złogów i toksyn i sięgnąć po zdrowe i sprawdzone, w pełni naturalne soki. 

Picie soków ze świeżych warzyw czy owoców jest niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Warto zdawać sobie sprawę z tego, ze niewłaściwa dieta, stres, brak ruchu oraz używki takie jak: kawa i herbata, powodują znaczne obciążenia dla naszych narządów wewnętrznych, takich jak: nerki wątroba oraz jelita. Aby zapewnić sobie dobre samopoczucie oraz dużą ilość energii warto sięgać każdego dnia po soki oczyszczające.

Naturalne soki owocowe i soki warzywne – doskonała bomba witaminowana dla każdego organizmu

Koktajle przyrządzone na bazie świeżych warzyw i owoców są prawdziwą bombą witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ich zaletą jest to, że pięknie pachną, mają intensywny smak oraz rozmaite kolory.
Na przyrządzenie soku doskonale nadają się niemalże wszystkie warzywa. Można je przyrządzać na ostro oraz na słodko.
Soki świeżo wyciśnięte, bez dodatku cukru można stosować na oczyszczanie, regenerację oraz odbudowę organizmu.
Do przyrządzania pysznych soków warzywnych oczyszczających organizm ze zbędnych złogów oraz toksyn doskonale nadają się buraki marchew, łodyga selera i wiele innych. Warto też często sięgać po zdrowy sok z kiszonej kapusty czy ogórków.
Niezwykle zdrowe i wartościowe są również soki ze świeżych i soczystych owoców takich jak: jabłka czy grapefruity.
Warto pamiętać o tym, że warzywa i owoce należy pokroić zawsze bezpośrednio przed przyrządzeniem soku. Najlepiej jeśli będą one pochodzić z upraw ekologicznych. Kupując soki w sklepach warto postawić na te, w stu procentach naturalne. Należy wystrzegać się soków z warzyw i owoców występujących w postaci koncentratów rozcieńczonych z wodą i często zawierających dodatkowe barwniki, cukier oraz szkodliwe dla organizmu konserwanty.

Sok z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków – idealne oczyszczanie organizmu

Choć kiszenie warzyw czasem brzmi niezbyt apetycznie, to jest jedną z najstarszych znanych już w starożytności sposobów konserwacji żywności. Otóż podczas procesu kiszenia dochodzi do fermentacji produktu czyli rozkładu węglowodanów oraz białek przez mikroorganizmy wśród których można wymienić: bakterie, drożdże oraz pleśnie.
Właśnie te wszystkie dobroczynne bakterie mlekowe wpływające bardzo korzystnie na nasze zdrowie, można znaleźć wyłącznie w fermentowanych produktach takich jak: kiszona kapusta czy kiszone ogórki.
Produkty te skutecznie oczyszczają nasz organizm z nagromadzonych w organizmie złogów oraz szkodliwych toksyn które to mogą być przyczyną wielu uciążliwych dolegliwości. Wśród wielu z nich można wymienić: słaby układ odpornościowy, częste zaparcia i problemy z wypróżnianiem się, gazy i wzdęcia po posiłku, brak energii i częste bóle głowy, problemy z cerą, która staje się szara, sucha i wygląda „niezdrowo” , wypadające i pozbawione blasku włosy oraz problemy z hormonami.

Napisane przez

Anna Kowalik

Anna Kowalik jest naczelną redaktorką Slimlife.pl. Trenuje jogę i pilates, uwielbia podróże i zdrową kuchnię. Pełnoetatowa żona i mama 3 córek.