lody amerykańskie

Lody są jedną z najczęściej kupowanych przekąsek w sezonie letnim. Smakują one zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Na rynku gastronomicznym pojawia się coraz więcej lodziarni, które proponują przede wszystkim sprzedaż lodów rzemieślniczych. Są to lody własnej produkcji lub pochodzące z niewielkich manufaktur, które produkowane są z naturalnych składników. Dzięki temu można uzyskać naprawdę bardzo dużą ilość smaków lodów, dlatego każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.

Lody amerykańskie – czyli jakie?

Natomiast należy wspomnieć, że w Polsce oraz innych krajach Europy nadal królują lody amerykańskie oraz włoskie. Lody amerykańskie są lodami zakręconymi, które mają bardzo zwartą i zbitą konsystencję, dzięki czemu przyjmują one kształt bardzo wysokiego świdra. Do produkcji lodów amerykańskich stosuje się mieszankę typu HARD, która charakteryzuje się brakiem napowietrzenia. Tworzone są one przede wszystkim z mleka w proszku, które nadaje im wyjątkowego oraz pełnego smaku. Lody amerykańskie inaczej nazywane są świderkami.

Lody świderki = Lody Amerykańskie

Lody świderki produkowane są z trzech segmentów mieszanek, a mianowicie występują w wersji Deluxe, która jest kompozycją naturalnych składników. Występują one w smakach podstawowych, takich jak śmietanka czy czekolada. Natomiast ciekawszymi smakami tej mieszanki będą lody o smaku mango lub jagody. Kolejną kompozycją jest kompozycja 44, która jest najczęściej występującą mieszanką. Dzięki niej można uzyskać jedynie smak śmietankowy oraz waniliowy. Ostatnią mieszanką są świderki Twist, które produkowane są na bazie naturalnego mleka i są propozycją dla najbardziej wymagających klientów.

Lody świdreki można znaleźć w wielu smakach, natomiast najczęściej występują o smaku czekoladowym, śmietankowym lub mieszanym. Produkowane są one za pomocą specjalnej maszyny, w której panuje bardzo niska temperatura. Mają swoich wielbicieli, przede wszystkim wśród dzieci, ponieważ są bardzo słodkimi lodami.

Lody amerykańskie a włoskie – jaka różnica?

Lody włoskie również są skręcone, natomiast są nieco niższe ze względu na składniki, które użyte są do ich produkcji. Są one bardziej puszyste niż lody amerykańskie. Można znaleźć je w wielu smakach, lecz najczęściej występują o smaku śmietanki. Dodatkowo mogą być one polane polewami o różnych smakach oraz dodana może być do nich posypka cukrowa. Są one bardzo popularne w różnych kurortach w Polsce oraz za granicą. Ciekawostką jest to, że nazwa lodów włoskich wcale nie jest związana z Włochami. Ich nazwa pochodzi przede wszystkim od maszyn, które pozwalają na ich produkcję. Albowiem automaty te pochodzą z Włoch, dlatego lody te nazywane są lodami włoskimi.

Lody włoskie charakteryzującą się bardzo dużą ilością powietrza, dzięki czemu uzyskują puszystą, lekką oraz bardzo delikatną konsystencję. Powietrze, które znajduje się w gotowej masie lodów włoskich stanowi nawet 45 % całej objętości. Są o wiele mniej zwarte niż lody amerykańskie, przez co opadają w dół i szybciej się roztapiają. Pomimo tego, dzięki swojej lekkiej konsystencji mają swoich wielbicieli.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.