Moje 4 ulubione świeże soki warzywne. I dlaczego warto je pić.

0
191
świeże soki warzywne

Świeżo wyciskane soki znajdują się w moim menu codziennie. Trzy z nich (sok z buraka, selera i marchwi) goszczą naprzemiennie, natomiast po sok z pomidorów sięgam jedynie w sezonie czyli od czerwca do października. Dlaczego właśnie je wybrałam?

Sok z buraka

Sok z buraka jest bardzo zdrowy oraz niskokaloryczny, dlatego można sięgać po niego każdego dnia. Szklanka soku z buraków pozwala opakować głód i zapobiega podjadaniu, a co więcej doskonale oczyszcza organizm. W soku z buraka znajduje się bogactwo witamin z grupy B oraz cenny dla organizmu kwas foliowy. Wspólnie z witaminą B12 współuczestniczy on w powstawaniu czerwonych krwinek i skutecznie zapobiega anemii.

Sok z selera naciowego

Niezwykle zdrowy jest również sok z selera. Właściwości tego warzywa w  wyjątkowo pozytywny sposób oddziałują na organizm. Sok z selera dostarcza mnóstwo witamin oraz minerałów, które przyspieszają metabolizm oraz wspomagają proces odchudzania. Jest on cennym źródłem witaminy C PP, E, a także kwasu foliowego, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Seler naciowy wspomaga nie tylko proces oczyszczania organizmu z toksyn lecz także łagodzi bóle stawów, poprawia proces trawienia, likwiduje zaparcia oraz dzięki ogromnej zawartości błonnika, wspomaga metabolizm i znacznie przyspiesza trawienie tłuszczy.

Sok z marchwi

sok z marchwi

Skuteczny w oczyszczaniu organizmu jest również sok ze świeżej marchwi. Jest on doskonałym źródłem beta-karotenu oraz dostarcza cenne witaminy z grupy B, C, PP, K. Ponadto zawiera potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt oraz mangan. Warzywo to nie tylko skutecznie oczyszcza organizm lecz także jest dobre dla oczu, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność oraz poprawia trawienie.

Sok z pomidorów

Sok z pomidorów posiada wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdza się przy odchudzaniu regulując trawienie, wspomaga układ odpornościowy. Zawarty w pomidorach lipoken posiada właściwości przeciwzapalne. Chroni przed najczęściej występującymi nowotworami: sutka, prostaty, płuc i jelita grubego. Zawarty w pomidorach beta-karoten natomiast działa pozytywnie na wzrok i oczy.