Najważniejsza wiedza o laktozie

0
63
laktoza

Co to jest laktoza? Laktoza jest cukrem, który naturalnie występuje w mleku u wszystkich ssaków. Należy ona do grup węglowodanów i jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy. Obecne statystyki pokazują, że ponad 70% społeczeństwa nie trawi laktozy. Dlatego powstają produkty, które nie mają tego składnika w swojej zawartości.

Nietolerancja laktozy może wynikać z niedoboru enzymu, które nazywa się laktaza. Powoduje on brak lub niedostateczne trawienie laktozy. Niestety, ale doprowadza to do zaburzeń w naszych jelitach i często prowadzi do biegunki. Natomiast niewchłonięta laktoza trafia do jelita grubego, gdzie następuje trawienie. Skutkiem tego są najczęściej gazy, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, kolki lub inne problemy żołądkowe-jelitowe.

Rodzaje nietolerancji laktozy

Istnieją trzy podstawowe rodzaje nietolerancji. A mianowicie jest to wrodzona nietolerancja laktozy u niemowląt. Inaczej zwana alaktazją. Jest to zaburzenie, które rzadko występuje w postaci nietolerancji laktozy. Najczęściej wykrywa się ją już w wieku niemowlęcym. Niestety, ale pacjenci z taką diagnozą muszą stosować dietę bezlaktozą przez całe swoje życie.

Następnym rodzajem jest hipolaktazja. Czyli nietolerancja wśród dorosłych. Zaburzenie pojawia się i narasta wraz z wiekiem. Niestety, ale nie mamy na to dużego wpływu. U osób dorosłych, gdy kolejne lata lecą, zmniejsza się aktywność enzymu laktazy. W dzieciństwie nie ma takiego problemu. Prawdopodobnie ten rodzaj objawu jest uwarunkowany genetycznie.

Ostatnim rodzajem jest wtórna nietolerancja laktozy. Jest to również zaburzenie, które jest rezultatem uszkodzenia jelita. Oznacza to więc, że w tym przypadku nietolerancja laktozy jest zaburzeniem nabytym. Wtórna nietolerancja laktozy może mieć charakter przejściowy lub trwały.

Jak rozpoznać nietolerancję laktozy?

Gdy po zjedzeniu produktu z laktozą występują powyżej podane czynniki, możemy się zastanowić czy, aby na pewno nasz organizm trawi laktozę. Jeśli mamy podejrzenia, musimy skierować się do lekarza na odpowiednie badania. Podstawowe badania to wodorowy test oddechowy. Pacjent musi być na czczo, wtedy podaje się określoną dawkę laktozy, a następnie mierzy się stężenie wodoru w wydychanym powietrzu. U osób z nietolerancją odnotowuje się znaczny wzrost stężenia wodoru w wydychanym powietrzu w porównaniu do pierwszej próbki.

Kolejnym krokiem jest test doustny obciążenia laktozą, badanie pH stolca, badanie genetyczne i badania endoskopowe. Szereg badań wskaże nam odpowiednią odpowiedź. Warto pamiętać, że regularnie badanie jest bardzo ważne, nawet jeśli nie mamy żadnych dolegliwości. Pierwsze objawy nietolerancji laktozy mogą wystąpić nawet po 30 minutach po spożyciu pokarmów z laktozą, w niektórych przypadkach objawy pojawiają się dopiero po kilku godzinach od posiłku.

Produkty bez laktozy

Produkty bez laktozy to przede wszystkim nieprzetworzona żywność, czyli ryby, jaja, mięso, strączki, oleje, orzechy, warzywa i owoce. Aczkolwiek są również produkty, które zostały wyprodukowane za pomocą mniejszej ilości laktozy i zawierają jej proporcjonalnie mniej. Między innymi jest to pieczywo, pasty ze strączków i wędliny.

Aby każdy klient był zadowolony z zakupów, to zostały specjalnie wyprodukowane produkty bez laktozy. Można je spotkać w prawie każdym sklepie. Powstały również produkty mlecznie fermentowane np. kefir, twaróg, maślanka, jogurty, czy ser żółty. Dzięki odpowiednim procesom, którym są poddawane, posiadają mniejszą ilość tego cukru. Taka dawka nie powinna nam zaszkodzić.

Dieta bez laktozy

Czy dieta bez laktozy jest możliwa? Tak, jak najbardziej. Po prostu musimy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Dokładnie patrzmy na opakowania i czytajmy etykiety. Nasza dieta powinna opierać się na pełnowartościowych posiłkach, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednie witaminy i energię.

Gdzie może być ukryta laktoza?

Niektóre produkty mają wyższy poziom tego dwucukru, dlatego musimy uważać na małe pułapki. Produkty, które zazwyczaj mają wysoki poziom to:

  • sosy,
  • zupy,
  • naleśniki,
  • pieczywo tostowe,
  • bułeczki maślane,
  • bułki do hamburgerów,
  • margaryny,
  • pasztety,
  • kiełbasy,
  • parówki,
  • czekolady,
  • mleczne krówki,
  • cukierki toffi,
  • gotowe ciastka,
  • lody,
  • kremy,
  • batoniki,
  • budynie.

Może się wydawać, że jest tego dużo, ale wcale tak nie jest. Sporo produktów ma swoje zamienniki. Musimy ich tylko dobrze poszukać.

Leczenie nietolerancji laktozy

Wiele pacjentów z tą dolegliwością zastanawia się, czy można to wyleczyć. Niestety, odpowiedź brzmi nie. Jedynym sposobem na polepszenie naszego stanu zdrowia jest dostosowanie naszej diety.

Aczkolwiek, aby nie było tak źle, to nietolerancję laktozy można również leczyć doraźnie, przyjmując odpowiednie leki. Nie oznacza to możliwości wyleczenia się z tej przypadłości. Jeśli jednak osoba z nietolerancją laktozy wybiera się na ważne wydarzenie typu wesele, chrzciny, komunia czy na inną większą uroczystość, gdzie może spodziewać się dań z laktozą, może zaopatrzyć się w aptece w lek z laktazą na wszelki wypadek.