
Jak przygotować pyszne ogórki
Trudno chyba wskazać dom, w którym nie przygotowuje się przetworów z ogórków. Kiszone czy solone, zawsze znajdą swoich koneserów. Są znakomity dodatkiem do obiadu, sałatek czy przekąsek. Można przygotować je na kilka sposobów. W zależności od tego, jakie składniki i w jakiej proporcji znajdą się w słoikach, taki smak osiągniemy. Nic dziwnego, że kobiety wymieniają się sprawdzonymi przepisami na ogórki, ponieważ można z nich wydobyć ciekawe smaki i połączyć z innymi produktami. Krojony ogórek to idealny dodatek do sałatek, które w spiżarce czekają na jesienne i zimowe obiady. Są to zdecydowanie lepsze produkty, niż sklepowe specjały. Ogromną rolę odgrywa tutaj bowiem brak sztucznych dodatków i ulepszaczy smaku. Jedną z propozycji są ogórki kwaszone. Wykonuje się je w zalewie przygotowywanej z wody i soli, a do słoika wrzucamy chrzan i czosnek.
Przyprawy ważna rzecz
Ponadto każdy dobiera własną mieszankę przypraw, wśród których znajduje się gorczyca, liście czarnej porzeczki czy nasiona kopru. Inną opcją, uwielbianą przez wiele osób, są korniszony. Ogórki przygotowujemy w zalewie octowej, a w słoikach umieszcza się ponadto liść laurowy, marchewkę, pieprz, gorczycę oraz ziele angielskie. Wszystko to musimy oczywiście odpowiednio szczelnie zamknąć i pasteryzować przez kilka minut w gorącej wodzie lub piekarniku. Równie ważne jest dokładne umycie ogórków oraz słoików, w których mają być zamknięte. Warto je wcześniej wyprażyć w piekarniku.
Zobacz 16 powodów dlaczego warto jeść ogórki
Jak wybrać odpowiednie ogórki
Odrzucamy też te ogórki, które są wyraźnie zniszczone lub nieświeże. Wśród przepisów dotyczący przetworów z ogórków znajdziemy również sałatki, ogórki słodko-kwaśne czy też ogórki z chilli. Warto wypróbować interesujące nas receptury lub stworzyć własną, aby dopracować smak ogórków w sposób, który będzie nam odpowiadał. Wśród propozycji można spotkać chociażby ogórki z miodem czy z jabłkami. Niektórzy dodają curry, inni przygotowują słoiki po to, aby w zimie zrobić z ogórków pachnącą zupę. Jeszcze inni stawiają chociażby na ogórki z musztardą. Warto wybrać swoje ulubione.