Pasteryzacja słoików w piekarniku – jak to zrobić?

0
54
pasteryzacja w piekarniku

Lato to czas przygotowywania domowych przetworów. Dzięki nim możemy cieszyć się wyrazistym smakiem sezonowych warzyw i owoców, jeszcze długo po zakończeniu lata. Kto choć raz w środku zimy otworzył domowej roboty sok malinowy do herbaty, ten wie, jaką sprawia to przyjemność. Aby bezpiecznie przechowywać przetwory, konieczne jest pasteryzowanie słoików. Jakie są najlepsze sposoby na domową pasteryzację?

pasteryzowanie w zmywarce

Pasteryzacja, czyli co?

Pasteryzacja jest techniką konserwacji produktów spożywczych, polegającą na podgrzewaniu ich do odpowiednio wysokiej temperatury, aby zniszczyć ewentualne drobnoustroje chorobotwórcze i zahamować ich wzrost. Jednocześnie pozwala to na zachowanie pełni walorów smakowych oraz wartości odżywczych produktu. W procesie pasteryzacji stosuje się temperaturę między 60 a 100 stopni Celsjusza, w zależności od tego co chcemy zawekować.

Przygotowanie przetworów jest przyjemnym zadaniem, może jednak być dość czasochłonne. Poza tym, nie chcemy zmarnować wykorzystanych owoców i warzyw. Pasteryzacja pozwala na zachowanie świeżości wykonanych przetworów przez wiele miesięcy. Zapobiega procesom pleśnienia, fermentacji czy gnicia. Dwie najpopularniejsze metody domowe to tzw. pasteryzacja na mokro i na sucho.

Metoda na sucho, czyli jak pasteryzować słoiki w piekarniku

  1. Wykorzystując do pasteryzacji piekarnik, należy rozgrzać go do temperatury 120-130 C. Dzięki temu otrzymamy odpowiednią temperaturę wewnątrz słoika.
  2. Przed nałożeniem przetworów do słoików, należy dokładnie je umyć i wyprażyć w piecu wraz z nakrętkami. Zwróć również uwagę, czy słoiki nie są w żaden sposób uszkodzone lub ubite.
  3. Dla pewności, polecamy każdego roku stosować nowe zakrętki – to one najczęściej ulegają odkształceniom i prowadzą do nieszczelności. Pasteryzacja w piekarniku najlepiej sprawdza się do słoików typu twist. Gumowe uszczelki mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury, w takich przypadkach lepiej zastosować metodę na mokro.

Wekowanie w piekarniku jest bardzo proste:

  1. Do przygotowanych słoików nakładamy przetwory i dokładnie zakręcamy. Ciepłe przetwory wstawiamy do już nagrzanego pieca, zimne do zimnego.
  2. Ustawiamy je zakrętką do góry, na blaszce wyłożonej ściereczką. Ważne, aby słoiki nie stykały się.
  3. Pasteryzujemy je tak długo, jak wymaga tego dany produkt. Po upływie czasu wyłączamy grzanie i pozostawiamy w piecu do ostygnięcia.
  4. Następnie wyciągamy słoiki i stawiamy je do góry nogami. W ten sposób będziemy mieć pewność, czy pasteryzacja się udała. Wklęsła zakrętka oznacza, że słoik jest dobrze zabezpieczony. Jeśli słoik okaże się nieszczelny, powtarzamy cały proces ponownie.

wekowanie w piekarniku

Ile trwa pasteryzacja w piekarniku?

Wszystko zależy od tego, co włożymy do słoika. Znaczenie ma nie tylko rodzaj produktu, ale również rozmiar słoika oraz wielkość kawałków – im większe, tym dłużej należy grzać przetwory.

Produkty o dużej zawartości cukru, takie jak dżemy, syropy i konfitury nie wymagają pasteryzacji. Przekładamy je do słoików prosto z garnka gdy jeszcze są gorące, następnie stawiamy do góry dnem. Można dodatkowo przykryć je ściereczką lub kocem. To w zupełności wystarczy, dzięki obecności cukru. Ta metoda będzie wystarczająca również dla produktów o wysokiej zawartości octu – około 2-3 %.

Kwaśne przetwory (np. kiszonki, pomidory), soki i dżemy niskosłodzone oraz produkty w delikatnej zalewie (poniżej 2% octu) pasteryzujmy w piekarniku około 30 minut, jeśli słoik jest mały. Duże słoiki trzymamy 40 minut. Przetwory warzywne bez dodatku marynaty należy podgrzać dwa razy przez 40 minut, najlepiej w dobowych odstępach. Pasteryzację przetworów mięsnych należy powtórzyć trzy razy po 60 minut.

Wekowanie w piekarniku – wskazówki ogólne

Do wykonywania przetworów wybieraj nieuszkodzone owoce i warzywa, zminimalizujesz dzięki temu ryzyko rozwinięcia się szkodliwych drobnoustrojów. Nakładając produkty do słoika, zwróć uwagę by brzeg słoika był czysty. Możesz go przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Po pasteryzacji, przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.