Pasteryzacja w zmywarce – co należy wiedzieć?

0
57
pasteryzowanie w zmywarce

Pasteryzowanie przetworów to od lat bardzo popularny sposób zabezpieczania pożywienia przed zepsuciem. Zarówno Panie jak i Panowie w sezonie letnim chętnie rozpoczynają produkcję domowych dżemów, ogórków, dyni czy innych, rozmaitych weków.
Co ważne, jest to wspaniały sposób na zapobieganie marnowania się jedzenia, nie traci ono przy tym walorów smakowych jak i odżywczych. Oczywiście, niektóre witaminy czy minerały utleniające się w wysokiej temperaturze – także w procesie pasteryzacji zostają zniszczone, jednak jest to mniejszość wszystkich substancji odżywczych. Bardzo istotny jest również fakt, iż podczas obróbki termicznej ginie wiele drobnoustrojów.
Proces ten polega na konserwacji przetworów, ogrzewając je do temperatury od 60 do maksymalnie 100 stopni Celsjusza.
Wiele osób, boi się jednak zmarnowania jedzenia – w przypadku, jeśli pasteryzowanie się nie uda. Coraz większą popularnością cieszą się innowacyjne sposoby, ułatwiające i usprawniające owy proces. Do jednych z nich należy właśnie pasteryzowanie w zmywarce.

zmywarka

Pasteryzacja w zmywarce – krok po kroku

Jest to niezwykle prosty i wygodny sposób pasteryzacji a przy tym bardzo skuteczny.

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować słoiki jak i wieczka, mogą być one wcześniej używane. Pamiętajmy jednak o ówczesnym, dokładnym umyciu ich wnętrza.
  2. Następnie, w środku słoików umieszczamy przygotowane przetwory, ważne jest aby nie napełniać słoików do samego czubka. Powinno zostać około 2 cm wolnej przestrzeni od wieczka.
  3. Kolejnym – kluczowym krokiem w prawidłowym zawekowaniu stworzonych przetworów jest odpowiednie zakręcenie, uszczelnienie, oraz oczyszczenie słoików. Każdy z nich należy sprawdzić indywidualnie, w przeciwnym razie może dojść do nieprawidłowego uszczelnienia a co za tym idzie – zmarnowania przygotowanego jedzenia.

Oto kilka najważniejszych zasad podczas wykonywania weków, następnie czas na kluczowe zadanie – pasteryzowanie w zmywarce. Metoda ta zachwalana jest przez ogromną rzeszę ludzi, jest nie tylko szybka, wygodna ale i banalna w wykonaniu – wystarczy posiadać na wyposażeniu kuchni zmywarkę!

  1.  Aby pasteryzacja się udała, słoiki należy ustawić dnem do góry – jak podczas standardowych metod. Następnie sprzęt ten ustawiamy na program wykorzystujący temperaturę około 70 – 75 stopni Celsjusza – zazwyczaj jest to największa możliwa temperatura zmywarki.
  2.  Co ważne – nie należy dodawać żadnych detergentów, jak w przypadku normalnego użytkowania urządzenia. To kwestia dość oczywista, jednak wiele osób w pośpiechu zapomina o tym. Tak więc, zmywanie i pasteryzowanie przetworów w jednym czasie zdecydowanie odpada.
  3.  Kiedy zmywarka zakończy pracę – wyjmujemy słoiki. Powinno się ustawić je na płaskiej powierzchni, dnem do góry – najlepiej na około dobę. Po tym czasie przekręcamy je w prawidłową pozycję – dnem do dołu.
  4.  W ostatnim kroku należy jedynie sprawdzić wieczko przygotowanego słoika, jeśli jest ono wklęsłe – oznacza to, iż pasteryzacja przebiegła pomyślnie a my możemy cieszyć się zachowanymi przetworami przez całą zimę!