dżem wiśniowy z erytrytolem

Bycie na diecie ketogenicznej wcale nie musi oznaczać końca naleśników ze słodkim dżemem. Doskonałym produktem dla diety niskowęglowodanowej jest dżem z wiśni bez dodatku cukru.

Dżem wiśniowy z erytrytolem domowej roboty

Warto zwrócić uwagę na fakt, że cukier można z powodzeniem zastąpić erytrytolem lub ksylitolem. Można śmiało powiedzieć, że dżem wiśniowy z erytrytolem będzie idealną propozycją dla diabetyków. Niektórym osobom może być bardzo ciężko się rozstać ze słodkim smakiem owocowym. Ograniczenie cukrów do minimum to oczywiście podstawa diety ketogenicznej. Należy pamiętać, że można trochę oszukać organizm, jeśli dobierzemy odpowiednie produkty.

Składniki na dżem

Potrzebnych będzie:

  • 3 kg dorodnych wiśni najlepiej przed wydrylowaniem,
  • 300 kg erytrytolu.

Warto mieć na uwadze, że erytrytol to niskokaloryczny zamiennik cukru, który ma bardzo niski indeks glikemiczny. Na początku wiśnie trzeba umyć pod bieżącą wodą i odcedzić. Do drylowania można wykorzystać tępą końcówkę drewnianego patyczka do szaszłyków. Wydrylowane wiśnie należy wrzucić do garnka z grubym dnem. Całość później trzeba zasypać erytrytolem, postawić na małym ogniu i mieszać.

Zobacz także jak zrobić dżem truskawkowy z ksylitolem

Sposób przygotowania

  1. Do mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki. Warto dodać, że z wiśni będzie wydzielał się sok w procesie wolnego smażenia. Całość gotujemy do czasu aż konsystencja będzie przypominała zupę.
  2. Gdy już zbierzesz sok to resztę wiśni możesz smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Trzeba jednak uważać, żeby dżem się nie przypalił, czyli należy pamiętać o mieszaniu.
  3. Gotowy dżem należy przełożyć do słoików wcześniej wyparzonych. Tak przygotowane słoiki stawiamy oczywiście do góry dnem. Warto również przetwory zapasteryzować, jeśli chcesz mieć pewność, że przetrwają do sezonu zimowego. Słoiki możesz:

Wekowanie dżemu

Ściereczkę należy ułożyć na dnie dużego garnka. Gotowe słoiki dżemu stawiamy zakrętkami do góry. Następnie całość trzeba zalać zwykłą wodą z kranu do około 2/3 wysokości. Potem gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Później wyciągamy słoiki i ustawiamy dnem do góry. Tak przygotowane słoiki można schować do spiżarki.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.