makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Przygotowanie smacznego i sycącego posiłku nie musi być trudne ani pochłaniać sporo czasu. Świetnym przykładem będzie makaron z pesto z suszonymi pomidorami. Jest to wspaniała opcja nie tylko dla wegetarian, wiele osób doceni pyszny smak tego prostego dania. Można też przygotować je w wersji wzbogaconej o mięso, orzechy, parmezan. W takim wydaniu posmakuje każdemu, dzieciom i dorosłym.

Jak przygotować smaczne danie makaronowe z pesto i pomidorami?

Dania makaronowe cieszą się sporą popularnością w Polsce. Wiele osób od razu ma na myśli spaghetti, ale jest wiele innych opcji do wyboru, warto eksperymentować ze smakami, odkrywać nowe połączenia. Rewelacyjnie sprawdzi się makaron z pesto i suszonymi pomidorami. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie, każdy sobie z tym poradzi. Nie trzeba mieć zdolności kulinarnych. Wystarczy kilka składników do zrobienia wyśmienitej potrawy, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe.

Zobacz także: Ser Halloumi z patelni.

Co potrzebujesz

Do przygotowania pesto potrzebne będą:

  • listki świeżej bazylii,
  • orzechy nerkowce lub piniowe,
  • parmezan,
  • oliwa z oliwek,
  • Przyprawy: czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Wystarczy wszystkie składniki ze sobą zblendować i gotowe. Najlepiej będzie to zrobić przy użyciu blendera ręcznego. Do zrobienia reszty dania potrzebne będą także makaron, szynka parmeńska, suszone pomidory w oleju.

W pierwszej kolejności należy ugotować makaron, po czym go odcedzić. Kolejnym krokiem jest smażenie go na patelni przez zaledwie kilkadziesiąt sekund. Pamiętać należy o ciągłym mieszaniu, aby nie doszło do przypalenia. Potem przychodzi czas na stopniowe dodawanie przygotowanego wcześniej pesto bazyliowego, wystarczy kilka łyżek. Na koniec pozostaje już wszystko ze sobą wymieszać i przełożyć na talerze. Można przejść do kolejnego etapu, czyli dodatków w postaci suszonych pomidorów i szynki, należy je oczywiście pokroić, po czym wymieszać z makaronem i pesto. Nie może zabraknąć również startego parmezanu na wierzchu. Można także udekorować danie świeżymi listkami bazylii, dzięki czemu będzie wyglądać jeszcze efektowniej.

Zobacz inne nasze przepisy i życzymy Smacznego!

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.