
Każdy doskonale pamięta smak i zapach domowych przetworów, które przygotowywane były przez mamy lub babcie, gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Z całą pewnością wielu osobom zapadły w pamięć przygotowania, wlewanie do słoików czy też stawianie ich do góry dnem. Niestety często pozostają im tylko takie wspomnienia, ponieważ nie mają wiedzy i umiejętności, aby odtworzyć częściowo tamte przeżycia i samodzielnie przygotować np. powidła śliwkowe bez cukru. Jak się jednak okazuje jest to zdecydowanie prostsze
niż może się wydawać. O czym zatem należy pamiętać i jak takie powidła zrobić?
Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać przetwory?
Zanim jednak przejdzie się do tego, jak można samodzielnie w domowych warunkach zrobić powidła śliwkowe, które nie będą posiadały dodatku cukru, warto się najpierw zastanowić nad tym, z jakiego powodu robienie takich przetworów jest w ogóle opłacalne i warto się tego podejmować. Czy nie lepszym pomysłem będzie po prostu kupienie gotowych już produktów i niemartwienie się tym, czy te samodzielnie robione będą na pewno dobre?
Zobacz także przepis na dżem truskawkowy z ksylitolem.
Jak można się bez trudu domyślić, kupowane powidła po pierwsze nie będą miały tego szczególnego, domowego smaku, którym charakteryzują się wszystkie domowe przetwory. Po drugie, nie będą one tak zdrowe, ponieważ nigdy nie ma się do końca pewności, co znajduje się w ich składzie, a często są to substancje chemiczne, które używane są np. do konserwowania i przedłużania przydatności do spożycia danego produktu.
Na koniec wiedzieć trzeba, że ostatnią i zdecydowanie najważniejszą sprawą jest to, że jeśli wybieramy gotowe już produkty, pozbawiamy się nieco magii pochodzącej z dzieciństwa, która towarzyszyła samodzielnemu przygotowywaniu takich powideł. Śliwki są jednym z niewielu owoców, które można spożywać na diecie ketogenicznej.

Jak w domu zrobić powidła śliwkowe bez cukru?
Skoro już wiadomo, że robienie samodzielnie powideł śliwkowych jest bezkonkurencyjne i zdecydowanie warto to samodzielnie zrealizować, należy się teraz dowiedzieć, jak się je wykonuje.
Jaki jest przepis i potrzebne składniki? Jak się okazuje, jedyną pozycją, o której należy wiedzieć, są po prostu śliwki. Żaden inny produkt nie będzie tu potrzebny.
Zobacz także przepis na dżem wiśniowy z erytrytolem.
Składniki na powidła śliwkowe
Jeśli chce się zrobić niewielką ilość powideł, czyli np. 4 słoiczki, należy mieć około 2 kilogramów śliwek. Jak zatem takie powidła się robi?
Przepis
- Podstawowym krokiem jest oczywiście dokładne umycie, a następnie wydrylowanie śliwek, które następnie należy przekroić na dwie części.
- Kolejną czynnością jest trwające aż 4 dni smażenie śliwek. Pierwszego dnia należy je smażyć przez około 4 godziny, natomiast kolejne dni po 3 godziny. Jeśli podczas smażenia pojawiać się będzie sok, jest to moment, gdy należy zdjąć śliwki z ognia.
- Następnym krokiem jest przygotowanie słoików, które należy umyć, wyparzyć i dokładnie osuszyć. Gdy powidła będą z patelni odchodzić całymi płatami, oznacza to, że można je umieszczać w słoikach. Słoki trzeba szczelnie zakręcić, a następnie postawić do góry dnem. Gdy już ostygną, należy przestawić je w ciemne i suche miejsce. Gdy będą już całkiem chłodne, można je otwierać i cieszyć się smakiem idealnych powideł śliwkowych bez cukru.