ser halloumi z grilla

Ser halloumi z grilla to świetna przekąska, która zachwyca każdego, kto jej spróbuje. Ser ten charakteryzuje się bowiem słonym, wyrazistym smakiem, jest twardy i delikatnie skrzypiący niczym oscypek. Najlepiej smakuje przyrumieniony na grillu i podawany na ciepło. Jego smak rewelacyjnie wydobywa tradycyjny grill na węglu drzewnym, ale także gazowy, czy po prostu patelnia.

Jak grillować halloumi?

Dziś skupimy się na pierwszej opcji, mianowicie jak odpowiednio przygotować ser z tradycyjnego grilla. Po pierwsze otwieramy i odcedzamy ser, a następnie go osuszamy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Pamiętajmy, żeby kawałki nie były zbyt cienkie, aby się zbyt mocno nie spiekły, ani za grube, aby nie były „surowe”.
Następnie smarujemy z obydwóch stron oliwą, możemy także doprawić szczyptą słodkiej papryki i układamy bezpośrednio na grillu. Czekamy dosłownie trzydzieści sekund, pod warunkiem, że grill został wcześniej mocno rozpalony i przewracamy ser na drugą stronę, cały czas pilnując, aby nie spiekł się za mocno.

ser halloumi z patelni
ser halloumi z patelni

Jak podawać?

Grillowany ser halloumi jest przepyszny zaraz po przyrządzeniu, czyli na ciepło, ale ma także swoich zwolenników, którzy wolą go konsumować po ostygnięciu. Jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian, pasuje do sałatek, ale bardzo dobrze komponuje się także z mięsem takim jak kaszanka, kiełbasa, czy karkówka. Pokrojony na kawałki może być również podawany na wykałaczkach w formie koreczków, w towarzystwie świeżych warzyw.
Ciekawą propozycją jest także podanie grillowanego serka halloumi, na grillowanych plastrach cukinii. Do tego listki bazylii i pomidorki koktajlowe i mamy szybkie i proste przekąski, które robią się niemal w mgnieniu oka.

Warto próbować nowych rzeczy, dlatego z całego serca polecam, przy najbliższej okazji przetestować taką opcję. Jeśli smakował Ci oscypek na ciepło z żurawiną, bądź rozpływający się camembert, halloumi Cię nie zawiedzie. Dla miłośników sera, jak i wegetarian, halloumi z grilla powinien być obowiązkową pozycją.

Ser halloumi jest doceniany w szczególności w diecie ketogenicznej ponieważ aż w 43% zawartości tłuszczu.

Monika Ramis

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.