
Wiele osób zastanawia się, jak ugotować ryż do sushi. Warto najpierw powiedzieć, że jest on podstawą w takim daniu. Jeżeli kupimy nieodpowiedni gatunek bądź gotujemy ryż w zły sposób, sushi może się nie kleić. Przez to dość często się rozpada. Dodatkowo będzie mdłe bądź zbyt intensywne w smaku, co nie jest wskazane. Warto jednak trzymać się paru istotnych zasad, żeby przygotować najlepszy ryż do sushi.
Jaki rodzaj ryżu do sushi wybrać?
W pierwszym kroku powinno się postawić na właściwy gatunek ryżu. Jest to niesamowicie istotne. Okazuje się, że standardowy ryż brązowy bądź długoziarnisty nie nadaje się do sushi. Do takiej potrawy potrzebny jest ryż krótkoziarnisty, pękaty, który ma owalny kształt. Tylko taki zapewni właściwą konsystencję, a ponadto lepkość. W sklepach najlepiej szukać produktów, które mają oznaczenie „sushi”. Jeżeli już został zakupiony właściwy ryż, należy go opłukać przed gotowaniem. Jest to ważne, ponieważ w takim produkcie znajduje się sporo skrobi. Ryż należy opłukać w zimnej wodzie. Taką czynność trzeba powtarzać do czasu, kiedy woda będzie praktycznie czysta. Do tego celu należy zastosować sitko oraz delikatnie mieszać ryż ręką, żeby nie uszkodzić ziarenek.
Gotowanie ryżu do sushi
Następnym krokiem jest ugotowanie ryżu pod przykryciem. Okazuje się, że ryż trzeba gotować we właściwych proporcjach. Kucharze podają, iż na jedną szklankę ryżu dodaje się jedną szklankę wody. Nie należy jej dosalać. Oprócz tego ryż trzeba doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem przez około dziesięć minut. Po upływie takiego czasu garnek trzeba zdjąć go z ognia, a następnie pozostawić na następne piętnaście minut. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie mieszać ani nie solić zawartości garnka, co jest bardzo istotne w kwestii przyrządzania sushi.

Przyrządzanie ryżu na sushi
Należy też dodać zaprawę. Jej ilość może różnić się w zależności od ilości zastosowanego ryżu. Warto powiedzieć o podstawowych proporcjach. Na blisko 250 gramów ryżu trzeba dodać dwie łyżki octu ryżowego, a także dwie łyżki cukru. Kolejno trzeba dodać jedną łyżeczkę soli. Tego typu składniki można podgrzać, aby lepiej się połączyły. Należy nadmienić, że zaprawa musi zostać wlana do przestudzonego ryżu. Wszystko trzeba robić delikatnie. Następnie trzeba dokładnie mieszać. Kolejno należy przykryć naczynie mokrą ściereczką i czekać piętnaście minut. Po tym czasie trzeba mieszać oraz ponownie dać składnikom odpocząć. Przed zabraniem się za robienie rolek, ryż powinien być całkowicie zimny. W innym wypadku arkusze nori staną się gumowate, a przez to niesmaczne. Tak przygotowany ryż powinien być idealny.