jak ugotować ryż na sypko

Wiele osób zastanawia się, jak ugotować ryż na sypko. Odpowiednio przyrządzony zachwyci smakiem. Dlatego trzeba to dobrze zrobić. Istnieją metody, które pozwolą przyrządzić ryż na sypko.

Warto najpierw powiedzieć, że gotowanie ryżu nie jest trudną czynnością, lecz bardzo łatwo można popełnić błąd. Często ludzie rozgotowują bądź przypalają ryż. Najistotniejsze jest zastosowanie właściwej proporcji ryżu w stosunku do ilości wody. Wiele osób o tym niestety zapomina. Okazuje się, że zachowanie czujności, a ponadto stała kontrola w czasie gotowania pozwolą nam przygotować ryz na sypko. Będzie on dokładnie taki, jaki wymagany jest do ulubionych dań.

Jak przygotować ryż do gotowania

Żeby ugotować ryż na sypko, na samym początku trzeba go dokładnie wypłukać. W ten sposób pozbawimy go skrobi, która sprzyja sklejaniu się ziaren, co jest dość sporym kłopotem, a także pozbywamy się arsenu, który naturalnie występuje w ryżu a w nadmiernej ilości może być szkodliwy dla zdrowia. Odpowiednio wypłukany ryż można rozpoznać po kolorze wody. Jeżeli będzie już przezroczysta, ziarna zostały pozbawiony niepotrzebnej skrobi. Trzeba pamiętać o tym, żeby ryż płukać aż do momentu, kiedy woda z mlecznej, przeistoczy się w całkowicie przezroczystą, co jest bardzo ważne. Dobrze to zrobić pod bieżącą wodą. Należy wiedzieć, że ilość wody ma także spore znaczenie. Do ugotowania ryżu na sypko na jedną szklankę ziaren, potrzeba wykorzystać półtorej szklanki wody. W przypadku, gdy dodamy więcej niż dwie szklanki, ryż może być większy, a ponadto łatwiej go w takim przypadku rozgotować.

Warto też powiedzieć o gotowaniu ryżu. Do garnka musimy wlać wodę. Następnie dodać odrobinę oleju, a także soli. Jeżeli woda zacznie się gotować, należy wsypać do niej wypłukany wcześniej ryż. Przed tym, jak woda ponownie zacznie wrzeć, możemy co pewien czas delikatnie przemieszać ziarna. W ten sposób ryż nie przyklei się do dna, a ponadto unikniemy niechcianego przypalenia. Jeżeli ryż zacznie się gotować, warto przykryć garnek. Ponadto trzeba zmniejszyć ogień, a następnie trzymać na kuchence jeszcze przez minimum 14 minut. W takim czasie nie mieszajmy go, bowiem może się rozpaść, a także posklejać.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.