właściwości gałki muszkatołowej

W niemalże każdej kuchni łatwo znaleźć kolekcję ulubionych przypraw domowników. Poza podstawowymi, takimi jak sól i pieprz, których używa praktycznie każda osoba, często dostępne są także przyprawy takie jak papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, majeranek. Choć wydaje się, że przyprawy są używane tylko ze względu na unikatowy smak jaki zapewniają potrawom to bardzo łatwo można przekonać się, że ich stosowanie ma znacznie więcej do zaoferowania.

Zalety gałki muszkatołowej

Jeżeli zatem mowa o takiej przyprawie jak gałka muszkatołowa właściwości jej są znane już od stuleci. Właśnie dlatego jest ona tak rozpowszechniona w kuchni polskiej, jak i w wielu kuchniach zagranicznym. Tak naprawdę wiele przypraw było rozpowszechnionych głównie z myślą o efekcie, jakie mają na organizm człowieka. Choć ich smak również był ważny, w czasach gdy brakowało prawdziwych leków, stosowanie przypraw było jedną z nielicznych dostępnych metod na leczenie różnego rodzaju dolegliwości medycznych. Zobacz także: jak stosować siemię lniane na gardło.

Gałka muszkatołowa na problemy z trawieniem

Właściwości gałki muszkatołowej pokazują, że i ta przyprawa ma duży wpływ na organizm i samopoczucie. Choć jej intensywny aromat sprawia, że przyprawy tej raczej nie używa się w dużych ilościach to przy częstym spożywaniu na pewno można cieszyć się z jej działania. Jest ona wśród najlepszych przypraw jakie można wybrać dla siebie i swoich domowników. Jedną z jej właściwości jest bowiem to, że działa ona pozytywnie na proces trawienia. Może być więc doskonałym dodatkiem do potraw, które są ciężkostrawne lub dla osób, które z reguły cierpią na problemy trawienne. Dotyczy to zwłaszcza osób, które mają wrzody żołądka. Choroba ta zazwyczaj utrudnia spożywanie wielu potraw, ale dodatek gałki może zmienić całą sytuację. Zobacz także czy słonecznik jest zdrowy?

Wpływ gałki muszkatołowej na zdrowie

Oprócz tego jedną z najlepiej znanych właściwości gałki muszkatołowej jest jej działanie przeciwzapalne. Odpowiedzialna za to jest substancja, której nie brakuje w gałce, która nosi nazwę eugenol. Spowalnia ona powstawanie stanów zapalnych, co także odpowiada za jej dobry wpływ na osoby z wrzodami żołądka. Eugenol pomaga bowiem w ochronie błony śluzowej żołądka.
Gałka muszkatołowa jest także dobrą przyprawą dla osób, które cierpią z powodu zaburzeń krzepnięcia krwi. Gała bowiem ma wpływ na agregację płytek krwi. Jest również cennym źródłem witaminy A, witaminy C, a także żelaza, wapnia i potasu. Zobacz także dlaczego warto pić maślankę.

Gałka remedium na erekcję?

Czytając o takiej przyprawie jak gałka muszkatołowa właściwością, która jest prawdziwą ciekawostką jest jej działanie halucynogenne. Odpowiada za to mirystycyna, która w dużych ilościach może zaburzać orientację w terenie, powodować niepokój i… pomagać w problemach z erekcją. Jest to bowiem składnik wielu leków dla mężczyzn. Właśnie z powodu tych właściwości, gałka muszkatołowa może być spożywana tylko w małych ilościach. Przy jej użyciu w kuchni jest w pełni bezpieczną przyprawą, która jest bardzo dobra dla zdrowia każdego. Dlatego też właściwości gałki muszkatołowej powinny sprawić, że każdy zacznie z chęcią dodawać tej przyprawy do swoich potraw. Jest to świetny sposób na poprawę swojego samopoczucia.

Napisane przez

Monika Ramis

Monika jest copywritterem w Slimlife pisze na temat zdrowia, odżywiania i diety, ma obsesje na punkcie zdrowego stylu życia. Pasjonuje się naturą, życiem bez toksyn i chemii. Jeśli nie pisze, przygotowuje dietetyczne posiłki, zielone soki i kimchi dla siebie i swojego chłopaka.