Wolne rodniki, czym są i jak skutecznie je zwalczyć?

0
97
Wire shopping basket with groceries isolated on white background

Choroby cywilizacyjne takie jak miażdżyca, nowotwory oraz choroby układu krążenia mają często podobne przyczyny. Jedną z nich może być znaczne nagromadzenie się w tkankach wolnych rodników. Jak więc skutecznie przeciwdziałać procesom ich odkładania w organizmie oraz czym tak naprawdę są wolne rodniki?

Wpływ wolnych rodników na zdrowie organizmu

Wolne rodniki nie są cząstkami pojawiającymi się w ludzkim ciele przypadkowo. Naturalnie występują w naszych ciałach, ale ich nadmierna ilość powoduje prawdziwe spustoszenie. Te szkodliwe wiązania są efektem ubocznym niezdrowej diety, przewlekłego stresu oraz nadmiernej ilości używek. Szczególnie palenie papierosów przyczynia się do ich powstawania. Przez wolne rodniki na świecie cierpi każdego dnia miliony ludzi. Do powikłań i chorób przez nie wywoływanych możemy zaliczyć:

– raka trzustki, jelita grubego,
– nowotwory nerek,
– nowotwory płuc,
– nowotwory układu rozrodczego,
– choroby i zaburzenia układu krążenia, pracy serca, miażdżyca,
– choroby układu oddechowego (np. astma),
– zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (zespół Parkinsona, choroba Alzheimera),
– zaburzenia w pracy układu pokarmowego, owrzodzenie dwunastnicy i żołądka.

Wczesne wykrywanie powyższych chorób oraz profilaktyka poprzez unikanie szkodliwych dla zdrowia nawyków jest bardzo ważne. Równie ważne, o ile nie ważniejsze, jest to, co na co dzień spożywamy. Zdrowa żywność to nie tylko witaminy i składniki mineralne to także naturalne źródło przeciwutleniaczy. W końcu naszym najlepszym sprzymierzeńcem w walce z rodnikami są antyoksydanty. Przeciwutleniacze możemy znaleźć w wielu produktach, do których mamy dostęp na co dzień. Zwłaszcza w sklepach mających w ofercie świeże warzywa, owoce oraz przyprawy. Żeby zrozumieć, dlaczego antyoksydanty są tak ważne, zwróćmy uwagę, jakie działanie mają w naszym organizmie wolne rodniki.

Jak tworzą się i czym są rodniki?

Wolne rodniki według ustalonej definicji są cząsteczkami lub atomami, których elektrony nie posiadają sparowania. Tworzą się m.in. w procesie rozpadu innych cząstek. Rozpad może zostać zainicjowany przez proces chemiczny albo wystawienie danej substancji na działanie np. promieniowania rentgenowskiego. Nietrwały elektron w takiej cząstce łatwo łączy się z innym wiązaniem i to sprawia, że wolne rodniki są bardzo reaktywne. Przeciwutleniacze szczególnie łatwo wchodzą w reakcje z wolnymi rodnikami. To dlatego antyoksydanty w sposób naturalny i skuteczny neutralizują działanie rodników. Szczególnie panie docenią ich zalety, bo to one odpowiadają w znacznej mierze za opóźnianie efektów starzenia skóry. Antyoksydanty zawarte w bogatej naturalnej diecie świetnie sprawdzą się jako ochrona przed przedwczesnym starzeniem i zmarszczkami.

Jak walczyć z wolnymi rodnikami?

Co powinniśmy jeść, by dostarczyć naszemu organizmowi potrzebne przeciwutleniacze? Przede wszystkim warzywa i owoce bogate w witaminę C, E i A. Są to między innymi: czarna porzeczka, czerwona porzeczka, zielona herbata, pomidory, mango, dynia, marchew, brukselka, szpinak, natka pietruszki, jarmuż, kalarepa, pomarańcze i wiele innych. Także niektóre częściowo przetworzone produkty mogą być bogate w przeciwutleniacze. Należą do nich: koncentrat pomidorowy, gorzka czekolada, czerwone wino. Jeżeli chcemy chronić nasze zdrowie dopilnujmy, by jak najczęściej produkty te gościły na naszych stołach. Dieta bogata w przeciwutleniacze nie tylko poprawi nasz wygląd i samopoczucie, ale również sprawi, że znacznie obniżymy ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne.